Ministarstvo odbrane: Srbija ne izvozi oružje za Jemen

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane: Srbija ne izvozi oružje za Jemen

Ministarstvo odbrane demantovalo je navode da Srbija izvozi oružje u Jemen i dodaje da "izjave u kojima se Srbija lažno optužuje za trgovinu oružjem mogu da naškode i našoj zemlji i našoj odbrambenoj industriji".
Iz Ministarstva odbrane ističu da Srbija ne izvozi oružje za Jemen i da je prema listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija "Small Arms Survey" sa sedištem u Ženevi na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << petom mestu u svetu po transparentnosti prodaje naoružanja.
"Zanimljivo da Zdravko Ponoš ne traži od drugih zemalja izvoznica oružja da objašnjavaju odakle njihovo oružje u rukama raznih terorističkih organizacija, samo Srbija treba da se izvinjava i pravda, za tuđe činjenje ili ne činjenje. Ponoš na sramotu funkcije koju je nekada obavljao napada samo Srbiju", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Ističu i da "izjave u kojima se Srbija lažno optužuje za trgovinu oružjem mogu da naškode i našoj zemlji i našoj odbrambenoj industriji i uglavnom se daju kada ih na razne načine podstiče konkurencija u prodaji naoružanja".
"Odbrambena industrija Srbije zapošljava 13.000 ljudi, a sa njom sarađuje više od 20.000 radnika zaposlenih u kooperantskim preduzećima. Svi oni mogu da budu ugroženi lažima i napadima na našu zemlji i njenu odbrambenu industriju", zaključuju iz Ministarstva odbrane.
Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš prethodno je u pisanoj izjavi naveo da iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje na kraju preko posrednika završava u Jemenu, stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne samo Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
"Jemen je država pod embargom za uvoz naoružanja i ne sme da se radi to što radi srpska vlast, bez obzira što oni misle da to čine za dobro svojih odnosa sa predstavnikom neke sile", naveo je Ponoš u pisanoj izjavi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.