Ministarstvo kulture: Novinari i urednici grubo kršili etiku i vređali žrtve

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture: Novinari i urednici grubo kršili etiku i vređali žrtve

Ministarstvo kulture i informisanja apelovalo je danas na urednike i novinare da odmah prekinu objavljivanje senzacionalističkih sadržaja o zločinima i tragedijama u Srbiji, kojima su u proteklih nekoliko nedelja na najgrublji način kršili novinarsku etiku i vređali žrtve i njihove porodice.

Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, insistiralo da samoregulatorna i regulatorna tela, u skladu sa svojim nadležnostima, odmah reaguju na sve slučajeve senzacionalističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izveštavanja kojima se uznemirava javnost, nanosi dodatni bol porodicama žrtava i remeti zvanična istraga.

"Pored nepridržavanja novinarskog kodeksa i ometanja istrage, javnost i Ministarstvo posebno zabrinjava činjenica da se na naslovnim stranicama objavljuju uznemirujući i krajnje neprimereni sadržaji i fotografije, sa naročito štetnim uticajem na decu", ocenjeno je u saopštenju Ministarstva..

Ministarstvo podseća da izveštavanje u skladu s profesionalnim standardima i kodeksima i zaštita maloletnika ne predstavljaju samo zakonsku, već i moralnu obavezu svih aktera na medijskoj sceni.

Ministarstvo kulture i informisanja iskoristiće sve raspoložive mere kako bi sankcionisalo bilo koji oblik kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.