Ministarstvo: Proizvoljne ocene Jankovića

Izvor: RTS, 29.Jun.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Proizvoljne ocene Jankovića

U saopštenju Zaštitnika građana oko male mature nalaze se proizvoljne, neutemeljene i netačne ocene, poručilo Ministarstvo prosvete. Ombudsman pokazao da mu nije strano da zadire u nadležnosti drugih organa i da daje ocene pre nego što su procesne radnje završene, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poručilo je da se u saopštenju Zaštitnika građana Saše Jankovića oko male mature nalaze proizvoljne, neutemeljene i netačne ocene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Janković je ranije danas saopštio da su prosvetni organi i organizacije, na čelu sa Ministarstvom prosvete, načinili ogromne nezakonitosti i propuste na štetu prava učenika u organizovanju završnog ispita za učenike osnovnih škola.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, svojim ocenama, Zaštitnik građana je pokazao da mu nije strano da zadire u nadležnosti drugih organa i da daje ocene pre nego što su procesne radnje završene, što je nedopustivo.

U saopštenju se tvrdi da Janković do danas nije tražio zvaničan izveštaj o dešavanjima oko male mature ni od Ministarstva prosvete ni od Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita, a prema informacijama Ministarstva, ni od MUP-a i Ministarstva pravde.

"To otvara pitanje validnosti informacija do kojih je Zaštitnik građana došao i izvedenih tvrdnji", navodi se u saopštenju u kome se podseća da se krađa testova za malu maturu dogodila bez krivice i odgovornosti Ministarstva prosvete.

U saopštenju se ističe i da je netačno da Ministarstvo nije blagovremeno reagovalo, već je, kako se navodi, reagovalo istog trenutka sa dobijanjem saznanja odnosno dokaza i uputilo ih nadležnim državnim organima na postupanje.

Ministarstvo prosvete niti formira, niti štampa, niti distribuira testove, a štamparija koja je na tenderu dobila posao štampanja testova, u kojoj je došlo do provale, ugovorom se obavezala da će štampanje testova sprovesti u tajnosti i nepovredivosti, dodaje se u saopštenju.

Kako tvrde u Ministarstvu, ako Zaštitnik navodi da nešto nije urađeno po slovu zakona, mora da navede koji su članovi zakona prekršeni.

U saopštenju se navodi i da je "frapantno da Zaštitnik građana minimizira krađu testova".

"Krađa je napravila problem, a mi smo ga rešili na najbolji način", navodi se u saopštenju.

Ne dovodeći u pitanje kompetencije Zaštitnika o obrazovanju, prednost ipak treba da damo struci, navodi se u saopštenju u kome se Janković poziva da poseti Ministarstvo prosvete i zvanično zatraži podatke o sprovedenom završnom ispitu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministarstvo: Ombudsman preteruje

Izvor: B92, 29.Jun.2013

Beograd -- Ministarstvo prosvete saopštava da se u saopštenju omudsmana Saše Jankovića oko male mature nalaze proizvoljne, neutemeljene i netačne ocene...Zaštitnik građana Saša Janković je ranije danas saopštio da su prosvetni organi i organizacije, na čelu sa Ministarstvom prosvete, načinili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.