Ministarstvo: Prekršajni postupak protiv magazina Vreme zbog naslovnih strana tabloida

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Prekršajni postupak protiv magazina "Vreme" zbog naslovnih strana tabloida

Ministarstvo kulture i informisanja podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv magazina "Vreme".

Kako je saopštilo Ministarstvo, reč je o postupku "zbog toga što je u članku pod naslovom 'Zlo vreba sa kioska'", objavljenom 16.1.2020. godine, postupljeno protivno Zakonu o javnom informisanju i medijima".

"Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin ""Vreme"" iznetom informacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povredio je pravo ili interes maloletnika, odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes", navodi se u saopštenju Miistarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće da reaguje u skladu sa svojim nadležnostima svaki put kada dođe do kršenja medijskih zakona i slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti i ličnog integriteta maloletnih lica, naglašeno je u saopštenju.

Nedeljnik "Vreme" ocenio je danas da najava prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja ima za cilj "daljnji pritisak" na nezavisne medije i "kontrolu štete" koju su režimski tabloidi napravili "prozirnim i licemernim pokušajem njihovog izjednačavanja sa '"Vreme"nom'".

U saopštenju tog nedeljnika naveli su da očekuju povlačenje prekršajne prijave Ministarstva.

Iz "Vreme"na su naveli da "ne mogu da veruju" da će Ministarstvo kulture i informisanja podneti prekršajnu prijavu protiv nedeljnika zbog redakcijske opreme teksta "Zlo vreba sa kioska" objavljenog u novom broju, gde se "izričito i argumentovano osudjuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida".

Kako se navodi u saopštenju "Vremen"a, fotografije naslovnih strana tih novina u tekstu su objavili kao "dokaz beščašća tabloida".

"Vreme" navodi i da Ministarstvo kulture i informisanja koje je "sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagovalo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloletnih lica u režimskim tabloidima", sada "promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv "Vremena".

"Potpuno je neshvatljivo kako smo mi to mogli da povredimo prava ili interese maloletnih lica nakon što su ih, ničim ometani, tabloidi kršili svakog dana na svim kioscima u Srbiji? Ogromna i nepopravljiva šteta je učinjena, a "Vreme" je samo belodano dokumentovalo dubinu zla ovog medijskog ponora", piše "Vreme".

Pročitajte još:

Reagovalo ministarstvo: Kopanje po vrućim ranama - dno medijskog nemorala i bestidnosti

Srpski telegraf se izvinio Moniki, njenoj porodici i javnosti

Burna rasprava: Gde je granica? - Nakon reakcije Ministarstva i izvinjenja tabloida, "napad" na ministra VIDEO

Ministarstvo: "Srpski telegraf" nastavio sa medijskim zločinjenjem, izvinjenje bilo lažno i licemerno

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.