Ministar prosvete: Obeležavanje Svetog Save u školama nema versku dimenziju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2013, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar prosvete: Obeležavanje Svetog Save u školama nema versku dimenziju

BEOGRAD -

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Žarko Obradović ocenio je danas da obeležavanje Svetog Save u školama nema "versku dimenziju" i da ne stoje primedbe pojedinih bošnjačkih udruženja da se deca islamske veroispovesti primoravaju da obeležavaju taj praznik.

U intervjuu agenciji Beta, Obradović je rekao da decu niko ne primorava da učestvuju u obeležavanju školske slave i da se ona širom Srbije obeležava na različite načine u znak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sećanja na čoveka koji je utemeljio školu na ovim prostorima i negovao ideju tolerancije.

"Niko decu ne primorava da učestvuju u obeležavanju školske slave, školska slava se u Srbiji obeležava na veoma različite načine - od organizovanja izložbe crteža, recitacija i priredbi. Negde takođe učestvuju i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali sve je to u funkciji obeležavanje školske slave i nema versku dimenziju", rekao je Obradović.

"Veliki čovek za svoje vreme i za vekove koji su došli"

Govoreći o značaju obeležavanja školske slave, ministar je podsetio da je Sveti Sava bio veoma obrazovan čovek, da je govorio više svetskih jezika i da je "utemeljio školu" u Srbiji.

Obradović je podsetio i na državničku ulogu Svetoga Save i posredovanje u sklapanju mira.

"Obeležavanje Svetog Save je prilika za sve nas u prosveti da se podsetimo zašto se baš taj praznik obeležava kao školska slava. Reč je o velikom čoveku za svoje vreme i očigledno za vekove koji su došli posle njega, jer je bio veliki prosvetitelj i veoma obrazovan. Utemeljio je školu, podržao obrazovanje, radio na pomirenju i negovao toleranciju i poštovanje mišljenja drugih", rekao je Obradović.

Ministarstvo prosvete je ranije školama preporučilo da svetosavske priredbe održe 25, umesto 27. januara kako bi u obeležavanju školske slave učestvovalo što više roditelja, đaka i predstavnika lokalnih samouprava. Sveti Sava se inače u školama obeležava kao radni, ali nenastavni dan.

Obradović: Poruke iz Novog Pazara političke prirode

Obradović smatra da su poruke pojedinih predstavnika bošnjačke zajednice o nametanju slave Sveti Sava političke prirode i da ne doprinose dobroj atmosferi u obrazovanju.

"Niko nije primoran da učestvuje u obeležavanju ove školske slave, pa iz istog razloga niko ne može biti ugrožen niti diskriminisan, a naš posao je takvog karaktera da poštuje sve različitosti i versku i pravo svakog na svoj verski kalendar", poručio je Obradović.

Predsednik Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog veća Mustafa Fetić zatražio je od najviših zvaničnika Srbije da zaštiti bošnjačke đake, njihove roditelje i nastavnike od nametanja slave Sveti Sava.

"Ta poruka nije u duhu tolerancije, poštovanja različitosti i sigurno nije nešto što doprinosi dobroj atmosferi u obrazovanju. Mislim da je njen sadržaj političkog karaktera, jer on bi navodno trebalo da ukaže na jednu vrstu diskriminacije koja navodno postoji u našim školama", rekao je Obradović novinarima nakon prisustvovanja obeležavanju slave Sveti Sava u osnovnoj školi "14. oktobar" u Bariču.

On je kazao da škole različito obeležavaju ovaj praznik i dodao da prisustvovanje obeležavanju školske slave nije obavezno.

Prema njegovim rečima, ta izjava je utoliko čudnija, što kako kaže, dolazi nakon nedavnog sastanka u Novom Pazaru sa direktorima škola, a na kome su određene dve škole kao pilot programi za uvođenje bošnjačkog jezika u osnovne i srednje škole.

Fetić je u utorak u pismu premijeru Ivici Dačiću, predsedniku Tomislavu Nikoliću, ministru Žarku Obradoviću, domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda naveo da se nametanjem školske slave krše Ustavom garantovana ljudska, nacionalna i verska prava na slobodno opredeljenje.

"Očekujemo da u što kraćem roku i na transparentan način ispunite naše zahteve, jer je to jedini način da zajedničku nam državu doživimo kao multikulturalnu i multinacionalnu zajednicu u kojoj i mi Bošnjaci imamo svoje mesto", naveo je Fetić.

"Nemam saznanja o kupovini radnih mesta"

Obradović je za list "Danas" izjavio da, prema njegovim saznanjima, nije bilo nijedne zvanično podnete prijave da neko uzima novac za prijem u radni odnos.

"Najgora situacija je da o nečemu kruže glasine, jer to baca ljagu na ceo obrazovni sistem, a pojedinci uglavnom nisu spremni da pruže konkretne dokaze. Bez toga Tužilaštvo ne može da reaguje", rekao je Obradović.

On je precizirao da je predsednik Foruma beogradskih gimnazija rekao da tačno zna ko to radi i dodao da ga je pozvao da javno kaže ko su ti ljudi. "I ovoga puta upućujem poziv svima koji imaju bilo kakva saznanja da obaveste nadležne organe".

Povodom studije OECD-a za Srbiju, Obradović kaže da je taj izveštaj tražio, jer smatra da sve promene u cilju unapređenja obrazovnog sistema treba da budu naučno verifikovane.

"Stručnjaci iz OECD bili su iznenađeni jer smo mi prva zemlja u ovom delu Evrope koja je pristala da se uradi izveštaj koji će utvrditi moguće izvore korupcije u obrazovanju. Pokazalo se da su dve slabe tačke sistema prijem u radni odnos i ocenjivanje na fakultetima".

Ministar je najavio da će zato u predloge Zakona o osnovnoj i srednjoj školi biti unete odredbe koje će prijem u radni odnos učiniti što jasnijim, jer izveštaj OECD govori da je prijem u radni odnos moguć uzrok korupcije.

Ministar Obradović je najavio da će besplatne udžbenike iduće godine ponovo dobiti učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, ali da ekonomska situacija ne dozvoljava da to bude prošireno i na peti razred. On smatra da ne postoji razlog za postojanje duplih kompleta kao što je to slučaj u Beogradu i da struka treba da oceni da li je to dobro.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.