Milosavljević: Nov zakon o zaštiti potrošača do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Nov zakon o zaštiti potrošača do kraja godine

BEOGRAD - Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević najavio je danas da bi novi zakon o zaštiti potrošača, koji će biti usklađen sa propisima Evropske unije, trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.

"Ovim zakonom želimo da isti nivo zaštite i prava koje ima prosečni potrošač u EU obezbedimo i za potrošača u Srbiji", rekao je Milosavljević na predstavljanju prve verzije nacrta novog zakona, kojim je počela i dvomesečna javna rasprava o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom nacrtu.

Prema njegovim rečima, ključna novina u novom zakonu je da se "teret dokazivanja u kupoprodajnim odnosima sa potrošača prebacuje na trgovca".

Kako je dodao, "trgovci će i imati obavezu obaveštavanja potrošača o njihovim pravima pre donošenja odluke o kupovini, odnosno zaključivanja ugovora".

Novim zakonom biće uvedena mogućnost vansudskog poravnanja, odnosno vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, kao i mogućnost kolektivnih tužbi potrošača, čime će biti rasterećeni sudovi, a povećana efikasnost u rešavanju sporova male pojedinačne vrednosti, kazao je on.

Milosavljević je dodao da će zakonom biti uređena i oblast potrošačkih kredita, prodaja na daljinu, tajmšering.

"Novi zakon potrošača stavlja u centar svih ekonomskih dešavanja u zemlji", istakao je on i kazao da nakon usvajanja zakona predstoji akcija obaveštavanja potrošača o njihovim pravima.

Ministar trgovine smatra da nakon osam godina tranzicije Srbija još uvek nije uspela da zaštiti prava potrošača koji su suočeni sa nebezbednim proizvodima, lažnim reklamama i nemogućnošću da u praksi zaštite svoja osnovna prava, što je bila "opomena i razlog" za izradu novog zakona.

Evropska komesarka za zaštitu potrošača Meglena Kuneva ocenila je da će novi zakon doprineti ne samo zaštiti potrošača, već i razvoju ekonomije i poslovanja u Srbiji.

Prema njenim rečima, zakon će pomoći Srbiji da bude uspešna na putu ka članstvu u EU, a u njega će biti ugrađeno 15 direktiva unije o trgovini.

Kuneva je kazala da je sa stanovišta EU veoma važno da se taj zakon usvoji, kao i da se dosledno primenjuje, što bi značilo da će potrošač biti merilo onoga što se dešava na tržištu.

Predsednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević rekao je da je vidljiv napredak u delu zakonskog predloga koji se odnosi usklađivanja sa važećim regulativama EU, ali smatra da treba preispitati gde treba locirati Savet za zaštitu potrošača, jer je prema tendencijama EU nepovoljno da on bude u okviru Ministarstva trgovine.

Prema njegovim rečima, organizacije za zaštitu potrošača će pokušati da setom amandmana poboljšaju postojeći predlog, a spremne su da traže i novo zakonsko rešenje ukoliko ne budu bile zadovoljne onim što će se uraditi u naredna dva meseca.

Predlog rešenja novog zakona pripremljen je u saradnji Ministarstva trgovine i usluga i ZAP projekta zaštite potrošača koji finansira EU.

Zakon treba da uvaži realne potrebe potrošača

Predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević ocenio je danas da će zaštita potrošača u Srbiji biti obezbeđena samo ako novi zakon o zaštiti potrošača uvaži realne potrebe potrošača.

Bogosavljević je novinarima, posle prezentacije nacrta zakona o zaštiti potrošača, rekao da zaštita potrošača ne zavisi samo od donošenja pomenutog zakonskog akta, već i od njegove uspešne primene u praksi.

Podsetivši da je do sada bila prisutna inertnost institucija u tom domenu, on je ocenio da je to "očigledno, posledica favorizovanja nekih drugih interesa".

Bogosavljević je kazao da se sada zaštitom potrošača bavi više ministarstava, pa čak i više službi u okviru jednog ministarstva, što je neefikasno.

On je mišljenja da zaštitu potrošača treba definisati na strateškom nivou, odnosno na nivou države, imajući u vidu da je to bitan segment funkcionisanja tržišne privrede u celini.

Prema njegovim rečima, asocijacije potrošača će amandmanima, ako se za tim ukaže potreba, nastojati da upotpune predstavljeno zakonsko rešenje.

"Potreba je Srbije da u svom zakonu o zaštiti potrošača ugradi i one odredbe koje su osnove potrošačke politike Evropske unije posle 2013. godine", rekao je Bogosavljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrošač u centru ekonomskih zbivanja

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2009

BEOGRAD, Nacrt novog zakona o zaštiti potrošača u Srbiji stavlja potrošača u centar svih ekonomskih dešavanja u Srbiji, izjavio je danas ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević. 'Mi ovim zakonom želimo da isti nivo zaštite i prava koje prosječni potrošač ima u EU obezbijedimo...

Nastavak na Capital.ba...

Dokazivanje neispravnosti robe biće na trgovcu

Izvor: S media, 01.Sep.2009

Ključna novina novog zakona o zaštiti potrošača biće prebacivanje tereta dokazivanja neispravnosti robe i usluga sa potrošača na trgovca, izjavio ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. ..Zakon, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, predvideće i obavezu trgovaca da obaveštavaju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.