Milion građana susedne zemlje bilo u kontaktu sa virusom

Izvor: B92, 12.Mar.2021, 16:57

Milion građana susedne zemlje bilo u kontaktu sa virusom

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjavio je da je serološkim istraživanjem utvrđeno da je 25 odsto građana bilo u kontaktu s koronavirusom.

To je oko milion građana Hrvatske.

"U Hrvatskoj smo dosad imali 240.000 obolelih, a četiri puta više osoba došlo je u kontakt s virusom nego što imamo registrovanih", rekao je Krunoslav Capak na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Predstavljajući rezultate istraživanja, Capak je rekao da je ono sprovedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 1.436 ispitanih, a pokazalo se da je 25 odsto uzoraka bilo pozitivno na antitela na kovid-19, što znači da su te osobe bile u dodiru s koronavirusom.

Slično ispitivanje rađeno je i u proleće prošle godine, u prvom talasu epidemije, a tada je među 1.088 ispitanih bilo svega 2,2 odsto pozitivnih.

U najnovijem istraživanju, uzorci krvi su uzimani u decembru, januaru i početkom februara, iz čega je vidljvo, kako je rekao, da na rezultate nije uticalo vakcinisanje, jer je njihov broj mali.

Istraživanje je pokazalo da je prisutnost antitela ravnomerna među starosnim grupama, ali da je manja kod starijih od 70 i mlađih od deset godina, kod kojih je pozitivnih 19,2 odsto, što je, kako je rekao Capak, bilo iznenađenje, jer se očekivao manji broj.

Capak je ocenio da je uzorak dovoljno reprezentativan i da nema potebe za istraživanjem koje bi obuhvatilo više učesnika.

Istraživanje je pokazalo da je više od 75 odsto onih koji su bili u kontaktu s virusom steklo imunitet.

U protekla 24 časa u Hrvatskoj su zabeležena 823 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 12 osoba.

Aktivnih slučajeva trenutno je 4.522, među njima 811 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 78. U protekla 24 sata oporavilo se 578 osoba, a testirano je njih 5.945.

Capak je rekao da je u prvih pet dana ove sedmice 3.147 obolelih, što je za 26 odsto više u odnosu na prošlu sedmicu.

Upitan o sve većem broju država koje su odlučile privremeno da obustave vakcnisanje AstraZenekom, Capak je odgovorio da Hrvatska nastavlja s vakcnisanjem i da nije primila spornu seriju vakcine tog prozvođača.

On je objasnio da je odluka tih država doneta iz "predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja" i da će vaksnisanje biti nastavljeno ako se utvrdi da ti događaji nisu povezani s vakcinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.