Milićević i Slucki najavili zasedanje Komisije dva parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milićević i Slucki najavili zasedanje Komisije dva parlamenta

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević i predsednik Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Leonid Slucki razgovarali su danas o zasedanju Komisije za saradnju dva parlamenta 3. juna u Beogradu i istakli potrebu za dodatnim unapređenjem parlamentarnih odnosa dve zemlje.

Slucki je tokom razgovora istakao da njegova država ostaje pri principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i time poštuje odluke međunarodnog prava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je naglasio da susreti dva predsednika koji su ove godine upriličeni dva puta, i to 17. januara u Beogradu i 26. aprila u Pekingu, govore o jedinstvenim stavovima i mišljenjima po svim ključnim pitanjima obe države.

Naveo je da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i energetike i ukazao na dosadašnje uspešne projekte, poput Gasproma, modernizacije naftne rafinerije u Pančevu, gasovoda Turski tok i mnogih drugih.

Takođe, naglasio je odličnu saradnju u humanitarnim projektima, posebno o ruskom učešću u izvođenju radova i oslikavanju Hrama Svetog Save.

Milićević je pomenuo tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemlje te istakao da je Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u Skupštini, sa čak 133 člana, što, kako je rekao, potvrđuje povezanost i bliskost dva naroda.

Milićević je podsetio da je prošle godine obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije, a tekuću godinu obeležila je istorijska poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kada je potpisan veliki broj značajnih međunarodnih sporazuma.

Takođe je naglasio značaj sastanka ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina i predsednice Skupštine Maje Gojković, koji je održan 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

On je zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazio zabrinutost zbog odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i odluke o formiranju tzv. vojske Kosova, što predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima, o čemu svedoči i činjenica da je u poslednjih šest meseci 13 država povuklo prethodno dato priznanje Kosova.

Pomenuo je da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU oktobra ove godine, kao i da očekuje da ruska delegacija bude predstavljena na najvišem nivou.

Na sastanku bili i predsedik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović, predsednik PGP sa Rusijom Milovan Drecun i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.