Milanka Brkić: Kultura može biti ekonomski pokretač grada!

Izvor: Press, 23.Mar.2013, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanka Brkić: Kultura može biti ekonomski pokretač grada!

Kada se govori o novosadskoj kulturi, javnost je često sklona da kao prvi problem istakne nedostatak infrastukture i adekvatnih prostora (galerija, koncertna hala...)... Da li su, međutim, veći problem od toga apatični, sujetni i nekompetentni kulturni radnici koji čine gro gradske scene?
Novi Sad ima ogroman kulturni potencijal.  Problem je što više od decenije nije postojao detaljni plan, odnosno strategija kulturnog razvoja, sistemsko rešenje koje će markirati bitne teme, pravce >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u kojem ćemo delovati, ulagati i razvijati kulturu. Mi smo po tom pitanju već preduzeli prve korake, a ljudski resursi svakako jesu najbitniji. Kada pričamo o ovoj temi, ne mogu da ne primetim  da je bilo politički privilegovanih i nepotizma, zbog čega su često oni sposobni bili skrajnuti i marginalizovani. Neće biti lako motivisati upravo te ljude da se ponovo angažuju.
Kada pričamo o ljudskim resursima, izgleda i da su novosadsku kulturnu scenu "okupirale" i "umrtvile" sede glave, a da su vrata kulture mladima zatvorena? Nisu zatvorena vrata mladima, nego je u pitanju mnogo kompleksniji društveni problem. Uzroke ovakve situacije vidim u  neprimošljenom i strmoglavom uplivu u neoliberalni sistem, čije su posledice pogubnije i za daleko bogatija društva. Naravno da nam je potrebna energija mladih snaga, ali nisam ad hok protiv sedih glava – opšte je poznato da je dobitna kombinacija uvek u spoju iskustva i mladosti ...

Pojavljivali su se različiti predlozi i ideje za rešenje problema prostora za umetnost u Novom Sadu... Koje rešenje je vama najbliže? Po mom mišljenju, nedopustivo je da se grad kreditno zaduži kako bi rešili probleme prostora. Umesto toga, potrebno je resurse kojima Poslovni prostor raspolaže obnoviti i preurediti, pa da na taj način premostimo do nekih boljih vremena. U tom smislu, već je krenula obnova Beogradske kapije, to je projekat koji je inicirala Banka Intesa još početkom 2012. godine.
Medjutim, tadašnja vlast nije prepoznala važnost ovog projekta. U samoj Kapiji postoje dva prostora koja nakon obnove mogu da posluže za potrebe kulture. Takođe, pre izvesnog vremena renovinarana je bivša streljana Eđšeg, a namera prethodnog gradonačelnika je, koliko je meni poznato, bila da se od tog prostora napravi ekskluzivna gradska vila u kojoj će biti smeštene visoke zvanice koje dolaze u grad. Mislim da je dobro što ova ideja nije realizovana, jer takve zvanice zaista retko ostaju duže od nekoliko sati u našem gradu.
Moja ideja je da se taj prostor da na upravljanje Odboru za organizaciju Evropske prestonice kulture, gde bi se mogli organizovati aktivnosti u cilju promocije Novog Sada, poput koncerata, izložbi, projekcija...
Vaši prethodnici pokušali su da afirmišu Novi Sad kao festivalski grad, ali mnogi tvrde da je takav pravac razvoja nemoguć iz više razloga, počev od geografskih, preko socioloških... Izuzetno je bitno da prioriteti budu posledica strategije, a ne odluka pojedinca, ma kako se on zvao i koliko god kompetentan bio. Mislim da je potrebno razvijati i druge pravce kulture, i da kreativne industrije mogu biti ekonomski pokretač grada, možda i značajniji od kulturnog turizma kog se svakako ne smemo odreći. Sa druge strane, kada je u pitanju očuvanje kulturne baštine, svi moramo biti svesni da se tu ne radi o „ulaganju i dobiti“, nego obavezi prema budućim generacijama.
Mada, postoje briljantni primeri ekonomske samoodrživosti čak i pojedinih arheoločkih nalazišta, ali to nam može biti tema za jedan od sledećih razgovora... Kada su u pitanju festivali, ne smatram da ih sve treba ukinuti, ali mislim da je pogubno da ih neplanski množimo. Izradi strategije će prethoditi naučna istraživanja koja će nam sasvim sigurno pomoći da zaključimo koji su to festivali vredni da grad stane iza njih i u kojoj meri.
Mnogi očekuju da titula Evropska prestonica kulture Novom Sadu donese milione iz Brisela, nove kulturne objekte, velike perspektive...Da li je to pogrešno tumačenje ove manifestacije? Za takvu neistinitu i pogrešnu sliku dobrim delom su odgovorni i mediji, pa se tako svojevremeno na portalu regionalnog javnog servisa pojavila informacija da će EPK Novom Sadu doneti sto miliona evra, što iz Brisela niko nikome nikada nije obećao. Taj projekat svakako ima svojih benefiti, ali zbog njega ne bi smeli da trpe i ostali prokejti na kojima radimo. Spomenuću samo da radimo na tome da Novi Sad postane deo UNESCO Mreže kreativnih gradova, odnosno da ga i na taj način kvalitetnije pozicioniramo na svetskoj kulturnoj mapi.
Dobar deo novosadskih kulturnih radnika smatra da su ulaganja u taj deo društva u prethodnom periodu bila ispod svakog minimuma? Kada pričamo o ovom problemu, moram reći da grad i kulturne potrebe stalno rastu, a broj zaposlenih ostaje isti - tako, recimo, u gradskoj Upravi za kulturu radi svega 13 ljudi, pa smatrate li da je to dovoljan broj zaposlenih u jednoj Upravi koja se brine o svima koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta za kulturu u gradu veličine Novog Sada? Osim toga, tačno je da su potrebna veća ulaganja, ali je tačno i da dosadašnja ulaganja nisu na najbolji i najkvalitetniji način raspoređena i upotrebljena.  U tom smislu, jedino nam preostaje da bolje i racionalnije uložimo sredstva kojima raspolažemo, što ćemo sasvim sigurno i raditi.
Jedina ste žena u novosadskom Gradskom veću..Nećemo pričati o ženama u politici, već kako gledate na problem niskog nataliteta u Srbiji? Tema nataliteta je, na žalost, često bila predmet zloupotreba i manipulacija. Zanimljiva je činjenica da se za nizak natalitet opravdanje najčešće nalazi u lošoj ekonomskoj situaciji, iako je civilizacijski gledano situacija potpuno drugačija, jer je natalitet uvek bio mnogo viši u ekonomsko nerazvijenijim delovima sveta, nego tamo gde vlada materijalno blagostanje. Dakle, problem leži na nekom „trećem mestu“ i ovo jeste pitanje za razmišljanje.
Možda će zvučati banalno, ali prosto moram napomenuti da su nam penzioni fondovi prazni i da zaista ne znam ko će nas „hraniti i braniti“ s obzirom da postajemo sve starija i starija nacija...

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.