Mihajlovićeva potpisala evropsku deklaraciju o bezbednosti železnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva potpisala evropsku deklaraciju o bezbednosti železnice

"Strateški interesi Vlade Srbije jesu razvoj i ulaganje u železnički saobraćaj i unapređenje bezbednosti saobraćaja. U prethodnih nekoliko godina uradili smo mnogo - od restrukturiranja železničkih preduzeća do investiranja u železnicu", izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je na IPA samitu potpisala Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi evropske železnice, i tom prilikom istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pre sedam-osam godina nismo mogli ni da razmišljamo o ovoj temi jer situacija u srpskim železnicama nije bila ni blizu minimalnih uslova rada i bezbednosti.

"Regionalno povezivanje je suština budućeg razvoja i zato je važno što su danas sa nama prijatelji iz svih zemalja regiona. Razmenićemo iskustva, ali i razgovarati o unapređenju zakonodavnog okvira. Naš cilj je da vratimo putnike u železnički saobraćaj i povećamo efikasnost karga", rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da Srbija treba da iskoristi svoj potencijal i da, kao što je nezaobilazna ruta između istoka i zapada u drumskom saobraćaju, tako treba i železnicu da vratimo na mapu evropskih železnica.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je da Unija veliki značaj pridaje bezbednosti i povezivanju, te čestitao Vladi Srbije i Evropskoj agenciji za železnice na današnjem potpisivanju Deklaracije o bezbednosnoj kulturi.

"Povezivanje je suštinski važan element za bezbednost u saobraćaju. Železnice predstavljaju zeleniji način transporta i doprinose bezbednosti i efikasnosti saobraćaja. U prethodnih par godina EU je uložila više od milijardu evra u Srbiju u oblasti transporta i nastavićemo da pružamo podršku. Pozdravljam i čestitam Vladi Srbije završetak poslednje deonice na Koridoru 10, na auto-putu za Bugarsku", rekao je Fabrici.

Lazar Mosurović, v. d. direktora Direkcije za železnice, istakao je da današnjim potpisivanjem ove deklaracije železnice Srbije postaju deo velike evropske železničke porodice.

"Bezbednost saobraćaja briga je svih železnica Evrope i u interesu svih je da nastavimo da radimo na tome. Direkcija za železnice poštuje procedure EU i usklađuje svoje propise sa evropskim. Danas će Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi potpisati više od 35 institucija iz zemlje i regiona", rekao je Mosurović.

Zajedno sa potpredsednicom Vlade, Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi evropske železnice potpisali su i Piter Mim, IPA menadžer projekta iz Evropske agencije za železnicu, i Lazar Mosurović, v. d. direktora Direkcije za železnice.

"Мали Шенген" за будућност и останак људи у региону

Upitana da prokomentariše različite stavove o “Malom Šengenu”, Mihajlovićeva je rekla da je uprkos raznoraznim razmišljanjima i kritikama, ova inicijativa pobudila mnogo interesovanja, jer nijedna zemlja u regionu nema veći interes od toga da obezbedi da građani ostanu u svojim državama i da žive bolje i kvalitetnije.

"Važno je da obezbedimo brži protok robe i ljudi i da granične prelaze učinimo bržim i efikasnijim. Nije dovoljno da ulažemo u auto-puteve, železničke i vodne koridore ako nam prelazi nisu bolje organizovani. Ministarstvo koje vodim radiće sa kolegama iz drugih zemalja na uspostavljanju regionalnog taga za brzi prolaz vozila na auto-putevima u regionu, a daćemo doprinos da prelazak na graničnim prelazima bude brži", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Razvoj železničkog saobraćaja za Srbiju prioritet"

Izvor: B92, 13.Nov.2019

Beograd -- Za Srbiju je razvoj železničkog saobraćaja prioritet i strateški interes...Potpisivanjem deklaracije o razvoju bezbednosti železnica na prinicipima EU želimo da naše železnice vratimo na mesto koje su u Evropi imale, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.