"Razvoj železničkog saobraćaja za Srbiju prioritet"

Za Srbiju je razvoj železničkog saobraćaja prioritet i strateški interes.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

11:30

Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirèetiæ

Potpisivanjem deklaracije o razvoju bezbednosti železnica na prinicipima EU želimo da naše železnice vratimo na mesto koje su u Evropi imale, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Izjavu o pristupanju Srbije deklaraciji pred početak dvodevne regionalne konferencije čiji je domaćin Privredna komora Srbije potpisali su i vd direktor Direkcije za železnice Srbije Lazar Mosurović i predstavnik Agencije za železnice EU Peter Mihm.

Ministarka je nakon potpisivanja deklaracije rekla da je Srbija pre 7-8 godina bila daleko po pitanju stanja i bezbednosti na železnici, podsetila da je u medjuvremenu sprovedeno restrukturiranje železnica, da su usledila velika ulaganja, te da će do 2020. u Srbiji biti rekonstruisano oko hiljadu kilometara pruga.

"Naše povezivanje je suština budućeg razvoja pogotovo kada govorimo o železničkom saobraćaju koji je za Srbiju ne samo prioritet nego strateški interes i na nama je da mnogo više ulažemo i radimo na njemu", rekla je Mihajlović.

Ona je navela i da je statistika bezbednosti na našim prugama bolja od evropskih, a da je razlog tome što ovde prolazi mnogo manje robe i putnika, pa je manje saobraćaja na mnogo manjim brzinama.

"Sada je bitno da unapredimo zakonodavni okvir, imamo zakone koji su u skladu sa EU, ali ima delova koje možemo da unapredimo naročito kada je u pitanju bezbednost saobraćaja", rekla je ministarka.

Opisujući stanje na srpskim železnicama ona je navela da se izveštaji čekaju po šest meseci, a da onda u njima piše "da je 20 odsto odgovornost operatera za dogadjaj, a 30 odsto sticaj okolnosti".

"To nećemo dozvoliti, nema više sticaja okolnosti, moramo jasno da vodimo računa od prvog trenutka šta se dogadja u železničkom transportu, od početka do kraja prevoza da bude u skladu sa evropskim bezbednosnim standardima, a to je i u našem interesu", rekla je Mihajlović.

Najavila je da će biti promena u zakonodavnovnom okviru "da bi bezbednost u našem železničkom transportu zaista bila na najvišem nivou".

"Naša želja je da vratimo putnike u putnički železnički saobraćaj, da povećamo efikasnost kargo prevoza i da vratimo našu železnicu tamo gde joj je i mesto, da bude deo evropskih železnica", rekla je Mihajlović.

Šef delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je značaj povezanosti za bezbednost u železničkom saobraćaju i značaj potpisanog dokumenta.

"Železnički transport je 'zeleniji', doprinosi povezanosti i interoperabilnosti, što dovodi do efikasnosti u transportu", kazao je Fabrici.

On je podsetio da je u prethodnih nekoliko godina EU uložila kroz IPA programe i kroz koncesione kredite Evropske investicione banke preko milijardu evra u projekte Srbiji.

"Pridajemo značaj bezbednosti i konektivnosti i čestitam Vladi Srbije i Direkciji za železnice na potpisivanju ove deklaracije i izjave koja će biti otvorena za potpisivanje i drugim akterima u regionu", rekao je Fabrici.

VD direktor Direkcije za železnice Lazar Mosurović kazao je da je na ovaj način Srbija postaje deo velike evropske porodice koje brinu o bezbednosti železničkog saobraćaja

"Bezbednost železničkog saobraćaja je pitanje svih železnica Evrope i svima nama je zajednički interes da radimo na unapredjenju bezbednosti železničkog saobraćaja", rekao je Mosurović.

Pomenuo je da je izjavu prethodno potpisalo više od 100 država i institucija zemalja EU i dodao da se danas ovom dokumentu pridružuje više od 35 institucija i organizacija iz našeg regiona.

"To je još jedan dokaz da je region spreman da radi i da prihvata standarde EU", rekao je Mosurović.

Na skupu posvećenom bezbednosti na železnicama koji se danas i sutra održava u Beogradu učestvuju akteri iz više zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: