Mihajlović: Žene na selu ne žive dobro, ali imaju podršku države

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Žene na selu ne žive dobro, ali imaju podršku države

Žene u seoskim područjima ne žive dobro, ali imaju podršku države kroz projekate za unapređenje njihovog položaja, kazala je danas ministarka u Vladi Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Vlade Srbije je saopštila da je Mihajlović danas posetila koloniju tkalja u Staparu kod Sombora i ocenila da su takvi projekti važni za ekonomsko jačanje žena i za "spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Tkačka kolonija u Staparu kod Sombora je tradicionalna manifestacija koja se održava četvrti put. Cilj je očuvanje kulturnog nasleđa Vojvodine u službi ekonomskog jačanja žena i revitalizacije autentičnih lokalnih proizvoda kakav je staparski ćilim koji je 2016. zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro.

Tkačku koloniju su danas posetili i pokrajinski premijer Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i predstavnici diplomatskog kora.

Ministarka je navela da je kroz projekat "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" zaposleno 498 žena i dodala da se "na tome nećemo zaustaviti".

U saopštenju se navodi da je okviru tog projekta radovima žena ukrašen salon u zgradi Vlade Srbije i da se njihovi proizvodi daju kao pokloni stranim zvaničnicima.

U tom projektu učestvuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno-mreža.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.