Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2018, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Obrazovanje je ključ boljeg položaja Roma i Romkinja

Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja usvojilo je danas inicijativu za ukidanje kvota za upis pripadnika romske zajednice na visoke škole i fakultete, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja predsedava Koordinacionom telu.

"Ako želimo da se izborimo sa diskriminacijom i predrasudama koje postoje u društvu, važno je da svim Romima i Romkinjama koji polože prijemni ispit omogućimo da upišu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << fakultete. Na taj način dugoročno doprinosimo većoj inkluziji romske zajednice u društvo čiji su ravnopravni članovi", rekla je Zorana Mihajlović.

U saopštenju se navodi da su teme današnje sednice Koordinacionog tela bile unapređenje položaja romske nacionalne zajednice u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja.

"Započeli smo mnogo važnih aktivnosti, neke su već realizovane, dok su druge u toku. Radili smo na poboljšanju stambenih uslova, po prvi put kao država potpisali sporazum o saradnji sa romskim nacionalnim savetom, postigli rezultate u oblasti obrazovanja i danas imamo više stotina romske omladine koja završava fakultete, imamo veći broj zdravstvenih medijatora, usvojili smo strategiju i akcioni plan. Ali, to nije dovoljno", kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da je Vlada Srbije posvećena unapređenju položaja Roma i Romkinja i to je njen glavni cilj.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović je rekao da Nacionalni savet prepoznaje Vladu Srbije kao najznačajnijeg partnera u nastojanjima da se smanje diskriminaciji i stereotipi koji postoje prema Romima.

"Daćemo pun doprinos da se položaj naše manjine popravi. Inicijativa za ukidanje kvota za upis na visoke škole predstavlja veliki korak napred, da sva naša deca koja žele da uče imaju mogućnost za to", rekao je Ramadanović.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i šefica Pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević složile su se da je današnja sednica veoma važna za dalji proces unapredđenja položaja romske zajednice u Srbiji, ali i naredne korake u pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Sednici Koordinacionog tela prisustvovali su i predstavnici ministarstava finansija, zdravlja, državne uprave i lokalne samouprave, pravde, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tima UN za ljudska prava, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Delegacije EU u Srbiji, piše u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena inicijativa – bez kvota za upis Roma na fakultete

Izvor: RTS, 24.Apr.2018

Na sednici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, jednoglasno je usvojena, inicijativa za ukidanje kvota za upis pripadnika romske zajednice na visoke škole i fakultete. ...

Nastavak na RTS...

Mihajlović: Srbija posvećenja poboljšanju položaja Roma

Izvor: Danas, 24.Apr.2018

Vlada Srbije posvećena je unapređenju položaja Roma i Romkinja u našem društvu i to je naš glavni cilj, izjavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je predsedavala sednicom Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.