Mihajlović: Napredak u rodnoj ravnopravnosti, ima još posla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2019, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Napredak u rodnoj ravnopravnosti, ima još posla

Srbija je ostvarila određeni napredak kada je rodna ravnopravnost i položaj žena u pitanju, ali to nije dovoljno i moramo nastaviti brže i efikasnije da radimo ukoliko želimo da žene u našoj zemlji budu ravnopravne članice društva, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, istakla da je EU prepoznala napore naše države u unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rodne ravnopravnosti.

"Evropska komisija pozdravila je usvajanje novog Indeksa rodne ravnopravnosti i napretka koji smo postigli za dve godine, posebno u domenu učešća žena u političkom životu. Ponosni smo što smo jedina zemlja van EU koja je izračunala indeks. Takođe, pohvaljeno je i podnošenje prvog državnog izveštaja o primeni Istanbulske konvencije Grevio komitetu, kao i napori države da se izbori sa rodno zasnovanim nasiljem", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Potpredsednica Vlade dodala je da je Evropska komisija ocenila da je zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti široko postavljen, ali da je neophodno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude usvojen što skorije.

"Neupitno je da je država uspostavila zakonodavni okvir u borbi protiv nasilja nad ženama, te da sve više žena prijavljuje nasilje. Pohvaljeni smo i kada je u pitanju očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Konstatovano je i da je broj pritužbi upućenih Zaštitniku građana opao za 19 odsto", rekla je ona.

Ipak, navela je, ne možemo prenebregnuti činjenicu da su pojedine kategorije žena i dalje posebno ugrožene, naročito ako govorimo o starijim i ženama sa sela, Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

"Kao i podatak da je 13,6 odsto manje zaposlenih žena od muškaraca i da one više rade neplaćene poslove - brige o domaćinstvu, deci i starijima", rekla je ona.

Mihajlovićeva je ukazala i na preporuku Evropske komisije da je uloga medija u rušenju stereotipa i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja veoma važna.

"Unapređenje rodne ravnopravnosti, bolji položaj žena u društvu i borba protiv nasilja nad ženama i decom odgovornost su svih nas - države koja stvara institucije i donosi zakone i strategije, medija - da o ovim temama izveštavaju bez senzacionalizma i na štetu žena, svakog građanina i građanke - da pruže svoj doprinos stvaranju društva jednakih šansi za sve", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.