Mihajlović: Klimatski izazovi najvažniji za energetiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2021, 12:39

Mihajlović: Klimatski izazovi najvažniji za energetiku

Klimatski izazovi su najvažnija tema sa kojom se suočava energetika na globalnom nivou, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na otvaranju sastanka ministarskog saveta Energetske zajednice koji se održava u Beogradu. Ona je na početku 19. ministarskog saveta, kojim predsedava, rekla da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira i pripremom strateških dokumenata započela energetsku tranziciju.

"Drago mi je da predsedavam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na oba sastanka Ministarskog saveta koji se održavaju u vreme predsedavanja Srbije Energetskom zajednicom u poslednjoj dekadi. I pre osam godina, dve od četiri donete odluke Ministarskog saveta odnosile su se na klimu a to su Direktiva o velikim ložištima i Direktiva o industrijskim emisijama", rekla je ministarka.

Dodala je da je na dnevnom redu današnje sednice takođe nekoliko odluka koje su usko povezane sa klimom.

To prema njenim rečima govori da su klimatski izazovi verovatno i najvažnija tema sa kojom se danas suočavamo u energetici, kao i da Energetska zajednica tome i te kako poklanja pažnju.

Ministarka je naglasila da želi da se fokusira na zaštitu životne sredine i tako uputim poruku da bi to trebalo da bude vodilja aktivnosti u Energetskoj zajednici.

"Sve što želimo da postignemo u energetici u cilju povećanja energetske sigurnosti mora biti determinisano očuvanjem životne sredine. To je naša obaveza, ne samo prema strateškim dokumentima, nego prema našoj planeti", naglasila je ona.

Navela je da je zato prihvaćena Zelena agenda za Zapadni Balkan i da moramo da radimo za čistiju energetiku i čistiju Energetsku zajednicu.

Istakla je da Srbija preduzima aktivnosti u procesu energetske tranzicije, i da je izmenjen zakonodavni okvir osnova za zelenu agendu.

"U prvoj polovini ove godine sproveli smo značajne regulatorne reforme u sferi obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a trenutno radimo integrisani plan za klimu i energetiku, strategiju razvoja energetike do 2030. sa projekcijama do 2050., kao i akcioni plan za pravednu energetsku tranziciju. Njima ćemo trasirati put Srbije ka ugljeničnoj neutralnosti", rekla je ministarka.

Izrazila je zadovoljstvo što se konferencija održava u prisustvu članova Energetske zajednice a ne u onlajn format u istakla da joj je zadovoljstvo što po drugi put predsedava Ministarskim savetom Energetske zajednice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.