Meštani sprečili azilante da uđu u barake

Izvor: Politika, 27.Nov.2013, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani sprečili azilante da uđu u barake

Nećemo puštati decu da idu u školu sve dok vlada Srbije ne promeni svoju odluku, poručili žitelji dva obrenovačka naselja na protestu

Na skretanju iz Skele za Ušće, kod Termoelektrane „Nikola Tesla B”, parkirao se autobus pun azilanata. Njih sedamdesetak – iz Pakistana, Avganistana, Sirije, Maroka i drugih zemalja – trebalo je da budu smešteni u obližnje barake. Nisu mogli dalje. Isprečili su im se na putu meštani pomenuta dva sela u opštini Obrenovac. Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << desetina njih zaposelo je raskrsnicu kod TENT-a, upravo da bi sprečili dolazak azilanata koji su ih oko podneva mirno posmatrali – baš kao i okupljeni žitelji strance – čekajući rasplet.

– Plašimo se. Čitali smo u novinama da azilante povezuju sa krađama, tučama i silovanjima. A i licemerno je da ih se nadležni sete tek kad padne sneg, pa odluče da ih potrpaju ovde – komentarisali su neki od žitelja.

Za svaki slučaj, prisutna je bila i policija, koja nije imala posla. Meštani ne samo da nisu nosili nikakve parole ili skandirali, već ni blokada nije bila doslovna. Demonstranti su oko 13 sati nasred skretanja na glavni put postavili šator, koji je imao i funkciju barikade, ali malobrojna kola mogla su da prolaze trotoarom. Protest bi se ipak na izvestan način mogao radikalizovati, sudeći prema izjavi Milana Aničića, predsednika Mesne zajednice Ušće, koji najavljuje da meštani „iz bezbednosnih razloga neće puštati decu da idu u školu sve dok se vlada ne odluči da azilante ne premesti na drugu lokaciju”.

– Svi smo čuli za afere koje su se dešavale u Loznici i okolini u vezi sa azilantima. Meštani se ne bi osećali sigurno ako bi se oni doselili ovde. Kroz ovo radničko naselje prolazi dosta pešaka koji idu do autobuske stanice. Među njima ima i dece za koju smo posebno zabrinuti – rekao je Aničić, dodajući da su meštani ovog kraja izašli na sva tri skretanja za Ušće.

Života Mirčetić, predsednik mesne zajednice Skela, kaže da meštani žele na miran način da ukažu na nezadovoljstvo predlogom vlade Srbije.

– Da se azilanti ne bi smrzavali na ovoj zimi, bilo bi pošteno da se na primer raspodele na svih 17 beogradskih opština pa da svaka primi po petnaestak, umesto što planiraju svih 200 da smeste kod nas. Za tih petnaestak ljudi našla bi se podesna lokacija u Obrenovcu – kaže Mirčetić.

D. Bukvić

---------------------------------

Barake spremne za nove stanare

Objekti nadomak obrenovačke termoelektrane već su spremni za prihvat azilanata. Ekipa „Politike” uverila se da su u nekoliko baraka nadomak TENT-a spremljeni kreveti, sanitarni čvorovi, slavine... Ovi objekti, zvanično adresirani na Ulicu Poljački kraj bb, zapravo su barake koje pripadaju raznim firmama. Jedan od meštana kaže da među njima postoji nekoliko praznih u kojima, po njegovoj slobodnoj proceni, postoje uslovi za prihvat 200 ljudi.

----------------------------------

Dačić: Rešićemo pitanje azilanata

Premijer Ivica Dačić izjavio je juče da azilanti koji se nalaze u Srbiji negde moraju da budu smešteni, dok se njihovo pitanje ne reši u skladu sa zakonskom procedurom. Ministar je naglasio da je Srbija moderna država i da kao takva ispunjava svoje međunarodne obaveze prema azilantima.

– Moramo privremeno da rešimo taj problem. Ne možemo da pobegnemo od činjenice da u našoj zemlji ima nekoliko hiljada azilanata – rekao je Dačić povodom blokade puta meštana sela Skela kod Obrenovca.

Komentarišući proteste meštana, Dačić je rekao da gde god su azilanti bili, neko je nešto blokirao, ali da stvari moraju da se reše.

– Oni moraju negde da budu smešteni. Naravno, ako nekoga pitate gde bi to trebalo da bude, niko ne bi dao nigde. Ali, oni moraju da budu negde privremeno – rekao je premijer, a potom dodao da nikada nije verovao da će iko ikada tražiti azil u Srbiji.

– Srbija je deo modernog sveta, nije ovo rasistička država. Azilanti moraju da budu smešteni i da im se hitno reši status – rekao je Dačić.

M. D.

objavljeno: 26.11.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Protest zbog pokušaja smeštaja azilanata kraj termoelektrane

Izvor: Studio B, 27.Nov.2013

Meštani sela Ušće kod Obrenovca blokirali su raskrsnicu puta kod Termoelektrane "Nikola Tesla B", nezadovoljni odlukom vlade da osamdesetak azilanata iz Pakistana, Avganistana i drugih zemalja bude smešteno u barakama koje pripadaju termoelektrani. ..Prema rečima okupljenih građana, put drže u...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.