Protest zbog pokušaja smeštaja azilanata kraj termoelektrane

Izvor: Studio B, 27.Nov.2013, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog pokušaja smeštaja azilanata kraj termoelektrane

Meštani sela Ušće kod Obrenovca blokirali su raskrsnicu puta kod Termoelektrane "Nikola Tesla B", nezadovoljni odlukom vlade da osamdesetak azilanata iz Pakistana, Avganistana i drugih zemalja bude smešteno u barakama koje pripadaju termoelektrani.

Prema rečima okupljenih građana, put drže u blokadi jutros od 9 sati i neće dozvoliti da azilanti, koji čekaju u autobusu, budu smešteni u barake.

Komesarijat Srbije za izbeglice apelovao je na meštane sela Skela >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i Ušće kod Obrenovca da prekinu blokadu puta i omoguće smeštaj azilanata u objekte koje im je namenila Vlada Srbije.   

Ivan Gerginov iz Komesarijata rekao je Radio-televiziji Srbije da 80 azilanata i dalje u autobusima čeka da bude privremeno smešteno u objekte kod Obrenovca i da je uglavnom reč o mladim ljudima koji samo prolaze kroz Srbiju. "Niko normalan ne može da dozvoli da se neko smrzne gladan i žedan", rekao je Gerginov i dodao da su azilanti prethodnih dana pokupljeni iz šuma oko Bogovođe u kojima su boravili jer u tamošnjem centru nema dovoljno mesta za sve njih.   

Gerginov je rekao da je situacija sa meštanima sela Skele i Ušće već viđena u drugim delovima Srbije i da je reč o jednoj dozi ksenofobije. On je naveo da se ljudima mora objasniti da Srbija ima obavezu da pomogne azilantima.   

Vlada Srbije odredila je 25. novembra objekat u Obrenovcu, u ulici Poljacki kraj bb - Ušće, za privremeni smeštaj tražilaca azil u Srbiji, dok se za te svrhe ne preuredi nekadašnja kasarna "Mala Vrbica" u Mladenovcu. Prethodnih meseci van nekadašnjeg objekta Crvenog krsta u Bogovađi koji je pretvoren u kamp, boravilo je oko 300 azilanata koji su spavali u šumi, u napuštenim seoskim objektima ili su obijali vikendice da bi se sklonili od zime.

 

Dačić: Azilante moramo negde da smestimo do rešenja problema

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da azilante negde moramo da smestimo, dok se njihovo pitanje ne reši u skladu sa procedurom, i podvukao da je Srbija moderna zemlja i ispunjava svoje međunarodne obaveze prema azilantima. "Mi moramo privremeno da rešimo taj problem. Ne možemo da pobegnemo od toga da ima nekoliko hiljada azilanata koji se nalaze u našoj zemlji", rekao je Dačić novinarima u Padinskoj skeli.

Dačić je rekao da Srbija ima kapacitet za nešto manje od 1.000 azilanata, navodeći da procedure moraju da se poštuju. "Mi nemamo kapaciteta za tako nešto. Dok ne izgradimo te kapacitete oni moraju negde da se smeste. Naravno, ako pitate nekoga gde, verovatno niko ne bi dao nigde da se smeste, ali negde moraju", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ispuni međunarodne obaveze kada je reč o azilantima. Dačić je upitao da li neko može da ponudi alternativu. "Srbija je deo modernog sveta, nije ovo rasistička država. Oni moraju da budu smesteni i hitno da im se reši status i da se vrate u zemlje odakle su došli. Do tada moraju negde da budu smešteni", rekao je Dačić.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Blokada kod Obrenovca, neće azilante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2013

Meštani sela Ušće, nadaleko od Obrenovca i dalje pod blokadom drže raskrsnicu puta kod Termoelektrane "Nikola Tesla B" koja vodi do mesta gde bi trebalo da budu smešteni azilanti iz Avganistana, Pakistana i drugih država. ''Situacija je i dalje 'status kvo'. Nisu približeni stavovi, niti su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.