Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 17:40

Meštani Dadinca kod Vlasotinca protestovali zbog izgradnje treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci

Od marta prošle godine na području Vlasotinca zabranjena je izgradnja mini-hidroelektrana. Borba za očuvanje životne sredine time nije završena jer bi ovih dana na osnovu ranije dobijene dozvole mogla da počne izgradnja male hidroelektrane na Rupskoj reci u ataru Dadinca. Meštani ovog sela protestuju jer bi treća hidroelektrana, uz ribnjak i vodozahvat, dovela do katastrofe i kada je biodiverzitet u pitanju, ali i količina vode.
Ceo njegov život >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vezan je za Rupsku reku. Kraj nje i od nje živi, kao šef na vodozahvatu uzvodno od rodnog Dadinca. Nažalost, kaže, gotovo deceniju, izgradnjom prve mini-hidroelektrane, svedoči njenom uništenju.
 
„Mislim da je jedna od najboljih u Srbiji, ima samo malo povećanu mutnoću to je zbog ovih elektrana koje su se napravile gore, ranije nikad nije imala povećanu mutnoću znači hemijski, bakteriološki fantastična voda", kaže Goran Milić, meštanin Dadinca. 
Vodosnabdevanje oko 15 hiljada žitelja grdeličkog kraja, tvrde meštani Dadinca već je ugroženo. Gasi se život i u samoj reci nekada staništu zaštićenih vrsta klena, mrene, potočne pastrmke, čak i raka. Prinuđeni su na borbu protiv, kako kažu, potpunog uništenja njihove reke. 
„Kako su napravljene ove dve, ja sam ribolovac ja sam po 4-5 kg ribe hvatao tu, a sad ne mogu da uhvatim pola kilo, znači zagađena voda", smatra Slobodan Stanković, meštanin Dadinca.
„Obraćali smo se svima, nažalost nas je Skupština opštine stavila pod noge", ističe Zoran Kocić, meštanin Dadinca.
Na inicijativu Udruženja „Bitka za Vlasinu" Skupšina opštine Vlasotince u martu prošle godine donela je odluku o zabrani izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana. Investitor „Voter grin enerdži" građevinsku dozvolu dobio je pre ove odluke, u decembru 2019. Građanski aktivisti tvrde da u rešenju o izmeni građevinske dozvole od pre desetak dana ima manjkavosti.
„Sama lokalna samouprava je 19.avgusta 2019. donela rešenje po kojem je investitor dužan da uradi studiju uticaja na životnu sredinu, sada po odluci od avgusta ove godine, odluci opštine Vlasotince investitor nije dužan da radi uticaj na životnu sredinu. Javna rasprava koja je bila zakazana 2020. otkazana je zbog epidemioloških mera, a u stvari zbog samog pritiska javnosti", navodi Petar Ilić, iz Udruženja "Bitka za Vlasinu".
U pisanoj formi lokalna samouprava tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da je investitor smanjio projektovanu snagu elektrane na 480 kilovata za koju nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu. U međuvremenu na adresu opštine Vlasotince stigao je i zahtev za početak radova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlasotinčani u sredu ispred Opštine protestuju protiv gradnje mini-hidroelektrane

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2022, 14:43

Kako bi pokušali da spreče gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a nakon što je Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince usvojilo zahtev privatnog investitora za početak gradnje, meštani sela Dadince i aktivisti neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” odlučili su da u sredu, 14....

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.