Vlasotinčani u sredu ispred Opštine protestuju protiv gradnje mini-hidroelektrane

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2022, 14:43

Vlasotinčani u sredu ispred Opštine protestuju protiv gradnje mini-hidroelektrane

Kako bi pokušali da spreče gradnju treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a nakon što je Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince usvojilo zahtev privatnog investitora za početak gradnje, meštani sela Dadince i aktivisti neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” odlučili su da u sredu, 14. decembra od 13 sati još jednim protestom pokušaju da spreče direktno uništavanje reke iz koje se vodom snabdevaju stanovnici Grdelice i okolnih sela.

Samo nekoliko dana pre isteka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << roka od 3 godine za početak gradnje, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo podneo je novu projektnu dokumentaciju, kao i zahtev za početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko” i to bez Studije o proceni uticaja životne sredine, pošto je Odeljenje za urbanizam 5. avgusta donelo odluku da ona nije neophodna.

Iz grupe ”Bitka za Vlasinu” upozoravali su da je ta odluka o dozvoli samo formalnost, kao i da je Opština nebrojano puta pokazala da je na strani privatnog investitora, zbog čega su odlučili da se zajedno sa meštanima sela Dadince okupe i još jednim protestom ukažu na problem gradnje mini-hidroelektrane. Meštani Dadinca spremni za protest; foto: P. I.

Zahtev za prijavu radova za MHE ”Besko” je usvojen od strane Odeljenja za urbanizam Opštine Vlasotince, samo ne znamo kako, jer u građevinskoj dozvoli piše da je u skladu sa Lokacijskim uslovima, a u Lokacijskim uslovima piše da pre prijave radova, investitor mora da izradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i da dobije saglasnost na istu. Zato u sredu 14. 12. 2022. u 13 sati ispred Opštine Vlasotince, nek izađe rukovodilac Odeljenja za urbanizam da objasni ovo - pozivaju iz grupe "Bitka za Vlasinu".

Podsetimo, meštani sela Dadince protestovali su ispred Opštine i nakon otkazivanja javne rasprave o gradnji mini-hidroelektrane.

Odbornici vlasotinačke Skupštine izglasali su zabranu izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine marta 2021. godine, ali pošto je investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana i do sada nije održana.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroekeltrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.