Medijske slobode veće u manjinskim medijima nego u ostalim redakcijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijske slobode veće u manjinskim medijima nego u ostalim redakcijama

Novinari koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina smatraju da su medijske slobode veće u manjinskim nego u ostalim redakcijama u Srbiji, iako svega 3,4 odsto anketiranih misli da je stanje po tom pitanju veoma dobro, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Polovina anketiranih smatra da je stanje medijskih sloboda u Srbiji nezadovoljavajuće, 44,6 odsto da je zadovoljavajuće, a 3,4 odsto da je veoma dobro, pokazalo je istraživanje sajta Komšijske novosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navodi UNS.

Na pitanje da li su cenzura i pritisci prisutni u medijima u kojima rade, najveći broj novinara je rekao da ne zna da li postoji cenzura (55,4 odsto), a potom da cenzura nije prisutna (26,8 odsto).

Većina ispitanih, njih 64,3 odsto, izjavilo je da nikada ne pribegava autocenzuri, 32,1 odsto to čini povremeno, a 3,6 odsto novinara je odgovorilo da u neznatnoj meri pribegava samocenzuri u strahu od cenzure.

Kao najveći problem medija koji informišu na jezicima nacionalnih manjina ispitanici su izdvojili ekonomski položaj, neodgovarajuće tehničke i kadrovske kapacitete, uticaj politike, samovolju vlasnika i neregulisane radne odnose, kao i vlasničku strukturu medija.

U istraživanju je učestvovalo 56 novinara koji rade u medijima na jezicima nacionalnih manjina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.