Medijska koalicija: Nastavak političkih pritisaka na portal Južne vesti

Izvor: Beta, 21.Dec.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska koalicija: Nastavak političkih pritisaka na portal Južne vesti

Medijska koalicija ocenila je danas da je saslušavanje novinara Južnih vesti Stefana Markovića u niškoj policiji još jedan u nizu političkih pritisaka na taj portal."Ne postoji niti jedan drugi, zakonski razlog zbog kojeg bi Marković trebalo da bude saslušan na osnovu prijave portparolke Opštine Medijana Dušanke Kitanović. Kitanović je podnela prijavu zbog toga što navodno ovaj novinar poseduje njene lične podatke", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija onlajn medija.Udruženja i asocijacije su naveli da je policija saslušanje obavila po nalogu tužioca Osnovno javno tužilaštvo u Nišu i više puta je tokom razgovora s Markovićem insistirala na tome da novinar otkrije izvore koji su mu dostavljali informacije o spornom zapošljavanju Kitanovićeve.Medijska koalicija je podsetila da je "zaštita novinarskog izvora jedan od temelja medijskih sloboda" i da novinar, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, nije dužan da otkrije izvor informacije, osim ako se ne odnosi na krivično delo za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina.Podsetili su da je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naglasio da "policija nema šta ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medijska koalicija: Nastavak političkih pritisaka na portal Južne vesti

Izvor: Danas, 21.Dec.2018

Medijska koalicija ocenila je danas da je saslušavanje novinara Južnih vesti Stefana Markovića u niškoj policiji još jedan u nizu političkih pritisaka na taj portal. Članak Medijska koalicija: Nastavak političkih pritisaka na portal Južne vesti se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.