Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2020, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Patrijarh Irinej kaznio sveštenika zbog učešća u emisiji Utisak nedelje

Patrijarh Irinej kaznio je docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i sveštenika Vukašina Milićevića zato što se bez njegove dozvole pojavio u medijima, odnosno zbog gostovanja u Utisku nedelje, na televiziji Nova S.

Kako navodi Danas, pozivajući se na crkvene izvore, nakon što je gostovao kod Olje Bećković, sveštenik Milićević je od patrijarha dobio zabranu javnog nastupa usmeno, pisano i u elektronskom obliku a patrijarh mu je odredio i zabranu činodejstvovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i stavio ga pod nadležnost Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

On je kažnjen zato što je u medijima i na društvenim mrežama iznosio stavove suprotne stavovima Sinoda i poglavara SPC a na teret mu se stavlja nepoštovanje nadređenog arhijereja, nepriznavanje Ustava i odluka Sabora SPC, kao i kritikovanje zvaničnih stavova crkve, uz nepriznavanje autoriteta Svetog pisma, crkvenog predanja i svetih otaca.

List podseća da je Irinej 2017. godine uveo pravilo da nijedan sveštenik Arhiepiskopije ne može bez njegovog odobrenja i blagoslova da se pojavljuje u medijima.

Sveštenik Milićević nije želeo da krši patrijarhova pravila komentarišući kaznu koja mu je određena.

Autorka Utiska nedelje Olja Bećković je rekla da je zapanjena patrijarhovom odlukom.

"Svi znamo da je uvek postojala obaveza da vladike i sveštenici traže neku vrstu dozvole za pojavljivanje u medijima. U vreme patrijarha Pavla svi su dobijali to odobrenje. Kod mene su gostovali i vladike i profesori Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Te dozvole nisu ništa novo ali ono što je novo poslednjih godina je to što niko ko je tražio tu dozvolu nije je dobio", rekla je Bećković.

Ona je dodala da se nekako poklopilo da od kada članovi Srpske napredne stranke i Vlade Srbije nemaju dozvolu da budu gosti Utiska nedelje, u emisiju ne mogu da dođu ni crkvena lica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.