Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik Vukašin Milićević kažnjen nakon gostovanja u Utisku nedelje zbog "mudrovanja"

Jerej Vukašin Milićević, sveštenik Srpske pravoslavne crkve i docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, kažnjava se zabranom nastupanja u javnosti u svakom obliku, stoji u dopisu koji je 30. marta 2020. godine potpisao patrijarh Irinej i u kome se sveštenik obaveštava da će se o njegovoj sudbini izjašnjavati Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Iako se u dopisu ne pominje izričito gostovanje u televizijskoj emisiji Utisak nedelje, kaže se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se Milićević već duže vreme ponaša suprotno onome što su preporuke Sinoda, da iznosi stavove suprotne stavovima SPC, piše BIRN.

Navodi se i da on stavlja "svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma Crkve", govori se da je neposlušan i da se oglušio više puta o preporuke Sinoda.

Još gore, navodi se u dopisu, Milićević je kritikovao stavove Crkve u javnosti što je, prema tumačenju patrijarha i njegovog tima - nedopustivo.

Zbog toga mu se izriče mera zabrane nastupanja u javnosti, bogosluženja i njegova se sudbina prepušta odlukama suda crkve. Miličević nije hteo da komentariše za BIRN ovaj dopis jer bi time prekšio zabranu koja mu je određena od strabepatrijarha.

Utisak nedelje, autorke Olje Bećković, emitovan je u nedelju 28. marta u terminu od 12 časova zbog uvođenja policijskog časa od 15 časova, a godinama je emitovan u terminu od 21 čas - poslednjih godinu dana na TV Nova.

Ovo je drugo gostovanje Milićevića u ovom programu – prvi put je gostovao u oktobru 2019. godine. On je i tada bio opomenut, mada samo usmeno, zbog pojavljivanja i iznetih stavova u toj emisiji, pa je pisao patrijarhu pismo u kome je obrazlagao svoje ponašanje i odluku da se pojavi u javnosti.

Autor: BIRN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zbog Utiska nedelje pred crkvenim sudom

Izvor: Danas, 01.Apr.2020, 09:57

Patrijarh srpski Irinej, kao nadležni arhijerej Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kaznio je sveštenika Vukašina Milićevića, docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zato što se bez njegovog blagoslova i dozvole pojavio u medijima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.