Medicina: Halucinacije i njeni efekti koji utiču na život

Izvor: B92, 20.Jan.2023, 20:34

Medicina: Halucinacije i njeni efekti koji utiču na život

Iluzije koje nam donose narkotici, svetlost i neke bolesti, daju nam uvid u to kako funkcioniše naš mozak. Vilijam Park se sam prepustio indukovanim halucinacijama ne bi li saznao više o ovoj temi.

Pleme Huičol iz zapadnih delova planine Sijera Madre u Meksiku u stanju je da razgovara sa duhovima.

Oni sopstvene zemaljske proplanke napuštaju ne bi li posetili životinje i svoje predake, sve to uz pomoć malog, zelenog kaktusa.

Ovaj kaktus, poznat i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pejotl, seče se u diskove i sirov žvaće ne bi li ispustio halucinogene.

Pejotl avantura započinje "narastajućom euforijom", za kojom ide rastući osećaj za šumove koji se čuju svuda okolo, a pre nego što se uroni u svet živopisnih snova.

Barem tako Barbara Majerhof, antropološkinja opisuje sopstveno iskustvo nastalo nakon uzimanja pejotla zajedno sa članovima plemena Huičol u zapadnom Meksiku u knjizi Lov na pejotl.

U pejotlu se nalazi meskalin, psihodelični sastojak koji stvara halucinacije slične onim koje proizvode i magične pečurke.

Diskovi imaju 'neopisiv gorko-kiseli' i 'odvratni' ukus, objašnjava Majerhof, ali i dodaje da je ubrzo izgubila osećaj za vreme i da je počela da prelazi iz jednog, zasebnog i živopisnog sna, u drugi.

"Iako sam shvatila da nisam sposobna da se pomeram, bila sam u stanju da ostanem mirna kada sam shvatila da to ionako nema nikakvog značaja jer nigde drugde nisam ni želela da budem", napisala je ona, uz napomenu da kompletno iskustvo nije bilo nimalo strašno, već poprilično dirljivo.

Iluzije izazvane svetlošću mogu da budu i veštački indukovane i da pomognu naučnicima da otkriju poreklo halucinacija.

Činjenica da treperavo svetlo pri zatvorenim očima izaziva vizije boja, oblika i pokreta, "jedno je od najstarijih otkrića u neuronauci", kaže Anil Set, profesor neuronauke na Univerzitetu u Saseksu i glavni naučnik na umetničko-naučnom projektu pod imenom Mašina za snove (Dream machine).

Stvorena kao alatka za beleženje raznolikosti koje nastaju prilikom korišćenja stroboskopske svetlosti u izazivanju halucinacija, Mašina za snove je bila promovisana tokom turneje po Velikoj Britaniji 2022.

Ona je zasnovana na malo poznatom izumu iz 1959. istog imena.

Pošto mi je bilo obećano da ću biti u stanju da iskusim psihodelične halucinacije bez korišćenja droga, usudio sam se da se upustim u ovu avanturu.

Sama mašina je oko dva sprata visoka, plava, osmougaona kutija.

Oko 20 učesnika se sprovodi iza zavese u centralnu, kružnu prostoriju koja je oivičena redom zakrivljenih stolica sa naslonima koji mogu da se obore da bi akteri mogli da gledaju u visinu, prema plafonu.

I dok su obične boje i šare koje sam video bile zanimljive, to nije bilo ništa u poređenju sa živopisnim svedočenjima ljudi koji su imali halucinacije indukovane drogama ili na neki medicinski način.

Zašto su takve vizije toliko složenije?

Ajuhaska i žablji toksini sadrže neurotransmitter DMT, koji je blizak rođak serotonina, melatonina i psilobicina - ovaj poslednji je hemikalija koja je zaslužna za halucinogene efekte kakve daju magične pečurke.

Serotonin i melanin imaju ulogu kontrolora spavanja, dok je serotonin zadužen i za osećaj gladi, našeg raspoloženja i zadovoljstva.

Veze između serotonina i supstanci poput DMT-a i psilobicina možda mogu da objasne kako ovi psihodelici funkcionišu.

DMT, psilobicin i LSD stvoren u laboratoriji aktiviraju receptore serotonina u našem mozgu.

Aktivacija ovih receptora serotonina uz pomoć halucinogena, čini se, izaziva kompleksne vizuelne halucinacije i tripoznije efekte psihodelika.

U jednoj studiji, učesnicima su davane kontrolisane doze LSD-a i još jedne hemikalije pod imenom ketanserin, koja blokira receptore serotonina, radi razumevanja uloge koju ovi receptori imaju u psihodeličnim halucinacijama.

Sa neblokiranim receptorima, primećuju učesnici, prethodno beznačajna muzika dobija pun smisao nakon uzimanja LSD-a.

Blokiranjem receptora ketanserinom, sprečavamo ova smislena osećanja.

Tako objašnjavamo spoznaju da psihodelične halucinacije obično prate duboka osećanja, navodi Ketrin Preler, vanredna profesorka na Univerzitetu u Cirihu, koja je glavna autorka ovog rada.

Pogledajte i ovu priču

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.