Maturanti plesali kadril

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturanti plesali kadril

Više hiljada maturanata u gradovima širom Srbije plesalo je danas tačno u podne maturski ples kadril uz kompoziciju "Slepi miš" Johana Štrausa.

Oko 1.500 maturanata iz niških gimnazija i srednjih stručnih škola otplesalo je u podne na Trgu kralja Milana maturski ples kadril.

Učenici iz Niša obučeni u plave i roze macije, maturski ples uz kompoziciju "Slepi miš" Johana Štrausa otplesali su na centralnom gradskom trgu 13. godinu zaredom.

Zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << gradonačelnika Niša Miloš Bađur rekao je da učešćem mladih u "Maturantskom plesu" pokazujemo da smo deo Evrope, kojoj težimo.

"Više od 1.500 naših sugrađana završava jednu etapu u životu i ulazi u mnogo ozbiljniju. Nadam se da će svako od njih naći svoje mesto i ostvariti svoje želje i svoje snove", istakao je Banđur.

Koordinator Kancelarije za mlade Stevan Živković rekao je da su ta kancelarija i Grad Niš ove godine izdvojili 1,2 miliona dinara za organizaciju maturskog plesa.

Podsetio da je plesni klub "La luna" obučavao mlade za plesanje kadrila.

Manifestacija "Maturantski ples" podrazumeva da učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija, u isto vreme u svim evropskim gradovima koji učestvuju, plešu istu koreografiju uz kompoziju "Slepi miš" Johana Štrausa.

Zrenjanin u "narandžastom" i "zelenom"

Zrenjaninski maturanti odigrali su na glavnom gradskom trgu tradicionalni maturantski ples-kadril, kojim su i simbolično obeležili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Na trgu je 1.205 maturanta, pred velikim brojem okupljenih Zrenjaninaca, izvelo koreografiju sa narandžastim kišobranima i majicama - narandžaste (devojčice) i zelenim (dečaci), sa simbolima Grada, koji je podržao organizaciju ovog događaja.

Njih je pozdravio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poželevši im uspeha u daljem školovanju i životu ukazujući da je maturantski ples jedna od najlepših slika koja se iz tog grada šalje.

Zrenjanin se prvi put u ovu manifestaciju evropskih razmera - "European quadrille dance festival" - uključio 2007. godine i od tada svake godine više od hiljadu učesnika, istovremeno kad i njihovi vršnjaci u brojnim drugim gradovima pleše tačno u podne.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maturanti plesali kadril u Nišu, Pirotu i Babušnici  

Izvor: juGmedia, 18.Maj.2018

Oko 1.500 niških maturanata, 506 pirotskih i maturanti iz Babušnice, kraj školske godine obeležili su danas tačno u podne tradicionalnim plesom i obaveznim kadrilom, u isto vreme kada i njihovi vršnjaci u 16 srpskih i u brojnim evropskim gradovima, od Berlina do Tokija...Manifestacija „Maturantski...

Nastavak na juGmedia...

Na niškom trgu plesalo oko 1.500 maturanata

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2018

Uz Štrausovu kompoziciju “Slepi miš” koja se sa razglasa čula tačno u podne, baš kao i u mnogim evropskim gradovima, i u Nišu su, na Trgu kralja Milana, kvadril igrali maturanti srednjih škola. Ovaj, sada već tradicionalni maturski ples, koji se i u Nišu igra već 12 godina, okupio je skoro...

Nastavak na JužneVesti.com...

Maturantski ples širom Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2018

Veliki evropski projekat, Maturantski ples, tačno u podne i ove godine organizovan je u gradovima širom Srbije. Između ostalih, i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Jagodini....Prethodnih godina ujedinjeni maturanti iz Srbije su pokušali da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda, ali ove godine su istupili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.