Matić predložio solidarnu akciju medija povodom napada na kolegu iz Grocke

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Dec.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić predložio solidarnu akciju medija povodom napada na kolegu iz Grocke

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić predložio je danas da novinari novu 2019. godinu započnu složnom akcijom podrške kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke i redakciji njegovog Žig Info portala.

"Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i ispočetka, barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. To bi bila solidarnost na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << delu. Temeljito bismo, svaka redakcija ponaosob, pretresli sve o čemu su pisale naše ugrožene kolege. Ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti", naveo je Matić u saopštenju.

On je dodao da je javna tajna da je novinarskoj profesiji i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, znatno teže nego u Beogradu, jer su pretnje i nasilje manje uočljivi i brže se zaboravljaju.

"Grocka je najbolji primer. Glavni urednik Žig Info iz Grocke, Željko Matorčević, kao i novinar Milan Jovanović, prijavljivali su pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez ođeka i efekta. Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastični napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge", naveo je on.

Matić je dodao da bi prava novinarska solidarnost bila upravo da svi pišu o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi.

"Ako se tako organizujemo i rasvetlimo ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati: ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima diljem Srbije. Neće ništa sakriti: naprotiv, otkriće se sve što je radio, i zašto je to radio. To bi bio najbolji način da zaštitimo i naše kolege iz Grocke, a ubuduće i sve naše kolege iz malih medija širom Srbije", dodao je on.

Novinar portala Žig info Milan Jovanović napadnut je u nedelju uveče u privremenom smeštaju na Banovom brdu, gde boravi pošto mu je nedavno zapaljena kuća u Grockoj.

Nepoznate osobe razbile su staklo na vratima terase i pokušale da uđu u stan u kome je bio Jovanović sa suprugom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.