Vesti

0

Matić predložio solidarnu akciju medija povodom napada na kolegu iz Grocke

Autor: AP

Izvor: Beta

Matić predložio solidarnu akciju medija povodom napada na kolegu iz Grocke

Izvor: Foto: Medija centar

"Predlažem da sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i ispočetka, barem po jednu priču koju je Žig Info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka. To bi bila solidarnost na delu. Temeljito bismo, svaka redakcija ponaosob, pretresli sve o čemu su pisale naše ugrožene kolege. Ništa ne bi ostalo skriveno od očiju javnosti", naveo je Matić u saopštenju.

On je dodao da je javna tajna da je novinarskoj profesiji i medijima u unutrašnjosti, a posebno istraživačkim, znatno teže nego u Beogradu, jer su pretnje i nasilje manje uočljivi i brže se zaboravljaju.

"Grocka je najbolji primer. Glavni urednik Žig Info iz Grocke, Željko Matorčević, kao i novinar Milan Jovanović, prijavljivali su pretnje koje su dobijali proteklih pet ili šest godina, ali bez ođeka i efekta. Težak fizički napad na Matorčevića iz oktobra zaboravljen je za samo nekoliko dana, da bi usledio drastični napad na imovinu i život Milana Jovanovića i njegove supruge", naveo je on.

Matić je dodao da bi prava novinarska solidarnost bila upravo da svi pišu o temama zbog kojih su kolegama iz Grocke ugroženi životi.

"Ako se tako organizujemo i rasvetlimo ove priče, u svakom kutku Srbije će se znati: ko pokuša da pretnjama i nasiljem ućutka lokalne novinare koji pišu o nepodopštinama moćnika, dobiće ogroman publicitet u medijima diljem Srbije. Neće ništa sakriti: naprotiv, otkriće se sve što je radio, i zašto je to radio. To bi bio najbolji način da zaštitimo i naše kolege iz Grocke, a ubuduće i sve naše kolege iz malih medija širom Srbije", dodao je on.

Novinar portala Žig info Milan Jovanović napadnut je u nedelju uveče u privremenom smeštaju na Banovom brdu, gde boravi pošto mu je nedavno zapaljena kuća u Grockoj.

Nepoznate osobe razbile su staklo na vratima terase i pokušale da uđu u stan u kome je bio Jovanović sa suprugom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR