Matić: Tekst u Ilustrovanoj obespokojio sve građane

Izvor: RTS, 01.Nov.2018, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Tekst u Ilustrovanoj obespokojio sve građane

Komisija za istraživanje ubistava novinara pozvala je nadležne organe da preispitaju bezbednost svih novinara na koje je u tekstu pod naslovom "Psi su pušteni" u "Ilustrovanoj Politici", ciljao Đorđe Martić, kao i onih koji su na sličan način ugroženi.
U saopštenju koje je potpisao predsednik Komisije Veran Matić podseća se i da je 2. novembar Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti ubistava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinara i upozorava na to da je nasilje nad novinarima u porastu u regionu, kao i u celom svetu.
"Takav tekst u državnoj Ilustrovanoj Politici obespokojio je sve građane koji su poverovali da država neće ubijati novinare i da se ubistva neće pravdati državnim interesom. Ovo drugo je podjednako važno kao i prvo", ukazuje se u saopštenju.
Komisija navodi i da zbog toga pozdravlja to što je predsednik Srbije osudio ovaj tekst.
"Aleksandar Vučić je time otklonio svaku sumnju da država, preko medija u državnom vlasništvu, "namiguje" sudijama u slučaju Ćuruvija ili sugeriše kako se, kad su neposlušni novinari u pitanju, ovde ništa nije promenilo
"To je utoliko važnije što, do Aleksandra Vučića, nijedna vlast nije imala političku volju da istraži i procesuira ubistvo Slavka Ćuruvije", ističe se u saopštenju.
U saopštenju se izražava i duboka uznemirenost "poslednjim odlukama sudskog veća u procesu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije", koje Komisija vidi kao "nastavak lošeg vođenja tog postupka koje je posebno uočljivo kad je reč o izbegavanju da se izvedu svi dokazi".
Komisija ocenjuje da je Ilustrovana Politika ove nedelje "kompromitovala sve dosadašnje napore srpskog društva i države da zločini nad novinarima ne ostanu nekažnjeni" i izražava bojazan da sudsko veće u slučaju Ćuruvija ne učini to isto.
Kako se naglašava, skandalozna uređivačka odluka da se na naslovnoj strani objavi slika besnih pasa koji se u tekstu na unutrašnjim stranama poistovećuju sa jednim brojem redakcija u Srbiji, bila bi čudovišna čak i da taj tekst ne potpisuje bivši urednik Politike Ekspres.
"Reč je o listu koji je Slavka Ćuruviju proglasio za neprijatelja države samo nekoliko dana pre nego što će pred svojom kućom biti 'ustreljen kao pas'", navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, 20 godina kasnije, Đorđe Martić koristi isti preteći ton kada sa prezirom govori o kolegama i likuje nad njihovom sudbinom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.