Naslovna Ilustrovane u času kad slučaj Ćuruvija...

Izvor: B92, 01.Nov.2018, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naslovna 'Ilustrovane' u času kad slučaj Ćuruvija..."

Komisija za istraživanje ubistava novinara duboko je uznemirena poslednjim odlukama Sudskog veća u procesu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Kako se navodi u saopštenju, to vidi kao nastavak lošeg vođenja ovog postupka, koje je posebno uočljivo kad je reč o izbegavanju da se izvedu svi dokazi.

Komisija podseća da je drugi novembar Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti ubistava novinara.

Duboko zabrinjava to što u završnicu istorijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa ljudima optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije ulazimo u času kad list u državnom vlasništvu (Ilustrovana politika) objavljuje nove poternice za neposlušnim novinarima.

“Skandalozna uređivačka odluka da se na naslovnoj strani objavi slika besnih pasa koji se u tekstu na unutrašnjim stranama poistovećuju sa jednim brojem redakcija u Srbiji, bila bi čudovišna čak i da taj tekst ne potpisuje bivši urednik Politike Ekspres. Reč je o listu koji je Slavka Ćuruviju proglasio za neprijatelja države samo nekoliko dana pre nego što će pred svojom kućom biti ustreljen kao pas”, navodi se u saopštenju.

“Dvadeset godina kasnije, Đorđe Martić koristi isti preteći ton kada sa prezirom govori o kolegama i likuje nad njihovom sudbinom. Takav tekst u državnoj Ilustrovanoj Politici obespokojio je sve građane koji su poverovali da država neće ubijati novinare i da se ubistva neće pravdati državnim interesom. Ovo drugo je podjednako važno kao i prvo“, dodaje se.

Zbog toga Komisija pozdravlja to što je predsednik Srbije osudio ovaj tekst. Aleksandar Vučić je time otklonio svaku sumnju da država, preko medija u državnom vlasništvu, „namiguje“ sudijama u slučaju Ćuruvija ili sugeriše kako se, kad su neposlušni novinari u pitanju, ovde ništa nije promenilo.

“Ovo je utoliko važnije što, do Aleksandra Vučića, nijedna vlast nije imala političku volju da istraži i procesuira ubistvo Slavka Ćuruvije. Ilustrovana Politika je ove nedelje kompromitovala sve dosadašnje napore srpskog društva i države da zločini nad novinarima ne ostanu nekažnjeni. Strah nas je da sudsko veće u slučaju Ćuruvija ne učini to isto, na šta smo već upozoravali“, dodaje Komisija.

“Đorđe Martić je na sudu svedočio da je tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ nastao i objavljen na osnovu instrukcija odozgo. Pozivamo nadležne organe da preispitaju bezbednost svih novinara koje je Đorđe Martić targetirao, kao i onih koji su na sličan način ugroženi, tim pre što smo svedoci da je nasilje nad novinarima u porastu u regionu, kao i u celom svetu“, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.