Matić: Svaki preduzetnički potez žena na selu herojsko delo; Bezbednost dece na internetu prioritet i ove godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2022, 16:05

Matić: Svaki preduzetnički potez žena na selu herojsko delo; Bezbednost dece na internetu prioritet i ove godine

Ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić ocenila je danas da je svaki preduzetnički poduhvat žena na selu herojsko delo i dodala da je država tu da bude oslonac i stub. Prilikom današnje dodele sertifikata o unapređenju digitalnih kompetencija ona je rekla da je od 2017. godine do sada Ministarstvo sa više od 70 miliona dinara pomoglo projekte osnaživanje žena i ženskog preduzetništva.

"Sigurna sam da će nova znanja koja ste stekli značajno doprineti unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ženskog preduzetništva", rekla je ona.

U projektu "Unapređenje digitalnih kompetencija u ruralnim područjima" sertifikate je dobilo više od 30 polaznika iz Bele Palanke, Sombora, Pančeva, Novog Pazara, Loznice, Kučeva, Inđije, Sokobanje, Beograda.

Ministarka je ocenila da je svaki samostalan ženski preduzetnički poduhvat u ruralnim područjima herojsko delo.

"Želimo da ga podržimo i da budemo stub podrške", poručila je.

Podrška ženama koje se u ruralnim područjima suočavaju sa brojnim ograničenjima je ključ podrške domaćinstvima i čitavoj zajednici, dodala je.

Saradnju sa organizacijom Etno mreža i partnerstvo sa specijalizovanom organizacijom UN Woman ocenila je kao dobar primer realizacije projekata.

Direktorka kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović ocenila je da iako je položaj žena na selu težak na njih treba gledati kao na potencijal.

"One su lideri promena u svojim zajednicama. One istovremeno menjajući sebe menjaju i sredine", rekla je ona.

Navela je da su UN Women za tri godine podržale aktivnosti preko 40 ženskih nevladinih organizacija, te da je preko 200 žena steklo digitalne veštine.

Konstatovala je da žene na selu nisu homogena grupa, te zato podrška mora biti kroz specijalizovane mere.

Ona je najavila održavanje regionalnog EXPO-a ženskog preduzetništva početkom oktobra u Beogradu.

Kao posebno aktivna lokalna sredina na ovom planu podrške ženama predstavljena je Inđija, a direktor tamošnje turističke organizacije Milan Bogojević poručio je da takvu delatnost uključuju u sve turističke akcije, promocije i planove.

Naveo je da uz žensku koloniju u Keltskom selu, organizuju vikend radionice za srednjoškolce, planiraju razmenu sa Prijedorom, a proizvodi žena deo su ponude suvenira.

Najavio je da će u 2023. godini Inđija imati turističku atrakciju letenjem balonima preko Krčedinske ade, uslediće nabavka katamarana, a proizvodi žena kojima se čuva tradicija biće deo ponude.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović kao domaćin debate istakla je značaj podrške koja se za projekte očuvanja kulturnog nasleđa i istovremenog osnaživanja žena dobija od Ministarstva i UN Womena.

Navela je da se sve više lokalnih samouprava daje podršku ovom konceptu i naglasila vrednost isticanja dobrih primera.

Bezbednost dece na internetu prioritet i ove godine

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija je uoči početka školske godine poručila da je bezbednost dece u digitalnom okruženju ostaje jedan od prioriteta ministarstva.

Ona je podsetila da pored brojnih prednosti koje digitalno okruženje pruža, ono može ugroziti prava dece na dostojanstveno, zdravo i sigurno odrastanje, a rizici mogu imati nesagledive posledice.

"Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu će, kao i do sada, preduzimati sve mere u cilju poboljšanja postojećih principa zaštite, kako bi promovisali i zaštitili dečja prava u digitalnom okruženju", izjavila je ministarka Matić.

Ona je navela da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu od početka rada do avgusta ove godine kontaktirao sa 18.397 dece, 5.614 roditelja, 441 učiteljem i nastavnikom, 150 zdravstvenih radnika, održao 483 prezentacije, devet vebinara za učitelje i tri vebinara za roditelje.

Centar je posetio 182 škole, 27 domova zdravlja i 10 sportskih kampova.

Ministarka je pozvala decu, roditelje i nastavnike da svaku zloupotrebu fotografija, nasilničku komunikaciju, ucene, pretnje, lažne profile i druge vrste ugrožavanja bezbednosti dece u digitalnim okruženju prijave Nacionalnom kontakt centru na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Matić: Svaki preduzetnički potez žena na selu herojsko delo

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 31.Avg.2022

BEOGRAD- Ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić ocenila je danas da je svaki preduzetnički poduhvat žena na selu herojsko delo i dodala da je država tu da bude oslonac i stub. Prilikom današnje dodele sertifikata o unapređenju digitalnih kompetencija ona je rekla da je od 2017. godine do sada...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.