Masakr Su-34 i Su-35 FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 09:33

Masakr Su-34 i Su-35 FOTO/VIDEO

Iako ukrajinskim vazdušnim snagama nedostaju PVO projektili Patriot dometa od 150 km, oni, kada gađaju, retko promašuju, piše Forbes.

Upravo zato je ukrajinska vojska, čak i dok preklinje i pregovara za još municije, srušila čak šest ruskih borbenih aviona u samo tri dana. To je, navodi se u tekstu, stopa gubitaka koju ruske snage neće moći dugo da trpe.

“Ruski avioni nastavljaju da padaju!” pohvalilo se u ponedeljak ukrajinsko ministarstvo odbrane, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da se među srušenim avionima nalaze četiri Suhoja-34 i dva Suhoja-35.

Su-34 je najbolji supersonični napadački avion ruskih vazdušnih snaga. U poslednje vreme oni uglavnom lete u misijama za podršku – brzo dolećući do linije fronta i bacajući precizne klizne bombe KAB s udaljenosti od 40 kilometara, a prate ih Su-35.

Ukrajinci su prva tri aviona srušili u subotu, 90 kilometara istočno od Avdejevke, dok su se avioni navodno pripremali za bombardovanje ukrajinskih trupa koje su se povlačile iz ruševina grada.

Ukrajinska vojska tvrdi kako su četvrti Sukhoi srušili u nedjelju, a još dva u ponedjeljak, iznad Azovskog mora na jugu.

Veruje se, prenosi hrvatski portal Index.hr, da su za rušenje svih šest ruskih suhoja odgovorni američki sistemi Patriot.

Procenjuje se takođe, i da ruskim snagama neće tako brzo ponestati suhoja. Naime, u dve godine žestokih borbi, podaci pokazuju da su Rusi izgubili 25 od ukupno 150 aviona Su-34 i šest od ukupno 120 Su-35.

Ipak, ovakva stopa gubitaka od šest aviona u samo tri dana nije održiva, naravno pod uslovom da se takva situacija nastavi.

Ruske vazdušne snage su od februara 2022. izgubile 95 aviona, što je četiri mesečno. U poslednjih sedam dana stopa gubitaka popela se na šokantnih 60 mesečno.

Za vazdušne snage koje imaju samo hiljadu brzih aviona, takvi mesečni gubici bili bi katastrofalni. Još bi gore bilo gubiti iskusne posade aviona tom brzinom, stoji u nedavnom izvešću londonskog instituta RUSI.

Ipak, procenjuje se da bi ovaj “masakr” suhoja trebalo da oslabi u narednim danima, budući da nestašica projektila stvara ogroman problem ukrajinskim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"MASAKR SUHOJA" Evo kako su Ukrajinci za tri dana srušili šest ruskih aviona, ali i zašto TO VIŠE NEĆE MOĆI DA RADE

Izvor: Blic, 21.Feb.2024

Ukrajinskim vazdušnim snagama nedostaje najbolje municije, među kojim su i protivvazdušni projektili američke izrade "patriot" sa dometom od 150 kilometara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.