Marković: Strategija jednaka za sve medije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Strategija jednaka za sve medije

BEOGRAD -

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izjavio je danas da će biti učinjeno sve da se strategijom za razvoj medija u Srbiji utvrde jasna pravila i jednaki uslovi za sve.

Marković je u raspravi o stanju medija u Srbiji rekao u Beogradu da će javna debata o toj strategiji trajati do 15. jula.

Do sada je najviše primedbi u debati izazvao predlog da država, osim u javnim servisima Srbije i Vojvodine, u potpunosti napusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasništvo u medijima.

"Svaki monopol je štetan i svaka zajednica koja za tu delatnost iz budžeta uzima novac, svakako teži dodatnom ugrožavanju i manipulisanju građanima i sigurno nećemo ostaviti takvu mogućnost", rekao je Marković.

On je rekao da načelno nema primedbi na predlog za jasno definisanje i transparentnost vlasništva u medijima, za ograničavanje uticaja i koncentracije vlasništva nad medijima, kao i da se štampanim medijima pomogne smanjenjem ili ukidanjem poreza na dodatu vrednost i olakšicama za uvoz materijala.

Odgovarajući na kritiku zbog izostanka izjašnjenja predstavnika vlasti o predlogu strategije, Marković je rekao da "stav države ne postoji i on se formira sada, sučeljavanjem mišljenja" o predloženim rešenjima.

Ministar je obećao da će Ministarstvo u zadatim rokovima pripremiti konačnu verziju strategije razvoja medija koja će štiti javni interes i u septembru je predložiti Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, u javnoj raspravi se ne treba opterećivati prošlošću, pre svega neuspelim privatizacijama koje ne smeju biti razlog za opstanak nečijeg monopola, a najmanje državnog.

Predsedavajući OEBS Audronius Ažubalis izrazio je nadu da će strategija razvoja medija u Srbiji biti primenjena konstruktivno.

Ažubalis je rekao da vlade moraju da stvore preduslove za bezbedan rad novinara i slobodan pristup informacijama.

"Vlade moraju poslati poruku da napadi na novinare ne mogu ostati nekažnjeni", rekao je Ažubalis i dodao da vlasti moraju brže i opsežnije istražiti sve napade i kazniti počinioce.

Član radne grupe za izradu strategije Zoran Sekulić rekao je da povlačenje države iz medija ima politički i ekonomski značaj, jer će sprečiti nameru da mediji budu oruđe političke borbe i uticaja, i omogućiti fer tržišnu utakmicu.

"Nelojalna konkurencija koju stvara država, nedopustiva je praksa i zato je medijskom strategijom predloženo povlačenje države iz medija", rekao je Sekulić.

Naveo je da je država potpuno ili delimično vlasnik oko 70 medija u Srbiji.

Sekulić je istakao da je strategijom predviđena pozitivna diskriminacija medija manjinskih zajednica, i da se iz budžeta, novcem građana Srbije, finansiraju projekti izabrani na javnim konkursima.

"Očekujemo da će Vlada i država shvatiti dokument ozbiljno i usvojiti ga u najvećoj meri, jer ako to ne učini, imaćemo još jedan neuspeo pokušaj da se medijska scena dovede u red", rekao je Sekulić.

Kako je u raspravi rečeno, povlačenje države iz vlasništva u medijima bilo je predviđeno još Zakonom o javnom informisanju iz 2003. godine, ali se od toga odustalo i postoji opravdan strah da će u političkim kabinetima predlog strategije biti "razvodnjen" i preobličen.

Učesnici rasprave ukazali su i na težak položaj novinara i medija u Srbiji, političke i ekonomske pritiske kojima su izloženi, kao i na to da mediji u vlasništvu države novac građana troše na tekuće rashode, a ne na sadržaj koji bi bio u javnom interesu.

Raspravu "Mediji u Srbiji na prekretnici" organizovala je Misija OEBS-a u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković: Strategija jednaka za sve medije

Izvor: EMportal, 07.Jul.2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izjavio je danas da će biti učinjeno sve da se strategijom za razvoj medija u Srbiji utvrde jasna pravila i jednaki uslovi za sve.

Nastavak na EMportal...

Mediji u Srbiji na prekretnici

Izvor: Danas, 07.Jul.2011

Najviše nerazumevanja i primedbi tokom javne rasprave o Nacrtu medijske strategije bilo je na predlog da država treba da se posredno i neposredno povuče iz vlasništva medija, odnosno da se izvrši privatizacija svih medija sem javnih servisa. Te sugestije ćemo morati da uzmemo u obzir i razgovaramo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.