Marin Držić – dubrovački genije renesansne komedije

Izvor: Studnel.com, 02.Maj.2016, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marin Držić – dubrovački genije renesansne komedije

Rođen je 1506. godine u Dubrovniku, u trgovačkoj porodici koja nije bila naročito bogata ni naročito uspešna u trgovini. Nakon završene srednje škole, odlazi u Sijenu na studije. Ne postoje zapisi o tome da je diplomirao, ali tada prvi put počinje ozbiljnije da se bavi pozorištem. Pretpostavlja se da je učestvovao u zabranjenim predstavama i renesansnim komedijama. Ovaj period svog života iskoristio je da se dobro upozna sa svim tajnama renesansne drame >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << i pozorišne tehnike. Nakon nekoliko godina provedenih u Italiji, Držić se vraća u Dubrovnik i bavi se različitim zanimanjima, od kojih mu nijedno nije u potpunosti odgovaralo jer je bio rođeni komediograf. Radio je kao upravnik crkve Svi sveti, zatim u službi jednog austrijskog grofa, da bi se na kraju zaredio i postao sveštenik. Godine 1562. odlazi u Veneciju i postaje kapelan venecijanskog nadbiskupa. Naredne godine provodi na relaciji Dubrovnik – Italija.
Bio je avanturističkog duha, stalno nezadovoljan stanjem stvari, čovek koji je voleo da luta i koji je u svojim lutanjima mnogo toga zapažao. Tako je počeo da piše zaverenička pisma toskanskom vojvodi, u kojima traži da se ukine Senat u Dubrovniku i da se zameni demokratskom vlašću. Za dubrovački Senat govorio je da je sastavljen od dvadeset ludih nakaza koje tiranišu vredno dubrovačko građanstvo. Na pisma nikada nije dobio odgovor, ali mu je ipak zabranjeno da se ikada vrati u Dubrovnik.
Što se tiče njegovog književnog rada, počeo je pisanjem ljubavnih pisama, da bi na kraju umro kao jedan od najvećih komediografa na našim prostorima. Poznavanjem žanrovskih oblika, oprobao se u svim vrstama komedije: farsi Novela od Stanca, društvenoj komediji u prozi Dundo Maroje, pastorali u stihu Tirena, mitološkoj igri Venera i Adon. Osim ovih, poznate su njegove komedije Arkulin, Hekuba i Skup, a mnoge su i izgubljene. Pisao je o različitim društvenim temama ismevanjem neukih gospodara, a veličanjem pametnih sluga, ismevanjem hvalisavih vojnika, neukusnih zabava, raspusnih mladiće, nemoćnih očeva i tvrdica.
Izvori: lektira.rs, opusteno.rs.

na danasnji danmarin drzicdramaturgkomedijabiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.