Manojlović: Da li je vlast odustala od nacrta kojim se pravosudje stavlja pod kontrolu politike

Izvor: Beta, 17.Apr.2021, 17:38

Manojlović: Da li je vlast odustala od nacrta kojim se pravosudje stavlja pod kontrolu politike

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović izjavio je danas da vlast pre početka javne rasprave o najavljenim ustavnim izmenama kojima je najavljena reforma pravosudja, treba se izjasni da li je odustala od prethodnog nacrta koje je izradilo Ministarstvo pravde, a koje je trebalo da pod kontrolu politike dodatno stavi izbor sudija i tužilaca."Navedeni predlog je svojevremeno na raspravi koju je organizovalo Društvo sudija ocenjen od strane maltene svih profesora ustavnog prava sa pravnih fakulteta kao izuzetno problematičan predlog, a na istom stanovištu su bili i stavovi strukovnih udruženja. Ne treba zaboraviti da je vlast nakon toga pristupila produkciji sebi bliskih pravosudnih udruženja kako bi stvorila iluziju o stručnoj podršci", kazao je Manojlović, a saopštio UZUZ.Istakao je da u tom procesu treba organizovati relevantnu raspravu u kojoj će se jasno čuti glas relevantnih stručnih organizacija i eksperata, "a ne samo onih bliskih vlasti"."Posebno se napominje da formalna mišljenja i odobravanja medjunarodnih organizacija nisu nešto što će sa sigurnošću garantovati kvalitetno pravosudje. Dobar primer za to su svakako ustavne promene u Crnoj Gori 2013. godine vezane za pravosudje koje su dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, ali nisu od Crne Gore napravile zemlju vladavine prava", dodao je on.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Manojlović: Da li je vlast odustala od nacrta kojim se pravosuđe stavlja pod kontrolu politike

Izvor: Danas, 17.Apr.2021

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović izjavio je danas da vlast pre početka javne rasprave o najavljenim ustavnim izmenama kojima je najavljena reforma pravosuđa, treba se izjasni da li je odustala od prethodnog nacrta koje je izradilo Ministarstvo pravde,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.