Manje para za Kosovo

Izvor: RTS, 24.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje para za Kosovo

Predlogom budžeta za 2009. godinu za pokrajinu će biti izdvojeno 36 odsto manje sredstava nego ove godine. Smanjenjem “dvostrukih plata”, budžet značajno rasterećen.

Predstavljajući budžet na odboru republičkog parlamenta za Kosovo i Metohiju, ministar Goran Bogdnović je rekao da će za pokrajinu biti izdvojeno 36 odsto manje sredstava nego ove godine.

Bogdanović je precizirao da je u odnosu na prethodnu godinu budžet objektivno umanjen za oko milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 600 miliona dinara.

"Nismo zadovoljni sredstvima predviđenim budžetom, ali bilo je neophodno da se i građani Kosova solidarišu sa svojim sunarodnicima u Srbiji i ravnomerno podele teret krize", rekao je Bogdanović.

Od predviđenih sredstava, prema Bogdanovićevim rečima, 100 miliona dinara će biti izdvojeno za socijalna davanja povratničkim porodicama i porodicama kidnapovanih i ubijenih osoba.

Nema više "dvostrukih plata" 

Ministar je podsetio da je to ministarstvo odlukom Vlade da takozvane "duple plate" građanima koji žive na Kosovu i Metohiji umanji za 50 odsto značajno rasterećeno.

Značajno rasterećenje, prema njegovim rečima, jeste i delegiranje socijalanih davanja za sunarodnike na Kosovo i Metohiju na Ministarstvo rada i socijalne politike.

Bogdanović je istakao da će Vlada i u narednom periodu pomagati Srbima na Kosovu i Metohiji u cilju ekonomskog jačnja srpske zajednice u pokrajini.

Zamenik predsednika odbora Dejan Radenković smatra da je neophodno pokrenuti incijativu kojom bi se ispitalo trošenje budžetskih sredstva na Kosovu i Metohiji, kako bi se počinioci eventulanih zloupotreba izveli pred lice pravde.

Radenković je istakao da budžetska sredstva namenjena Kosovu moraju biti ravnomerno raspoređena i da, umesto socijalnih davanja, ta davanja treba da budu razumna.

Beneficije je neophodno obezbediti za ljude koji imaju porodice, kao i za deficitarne kadrove, a potrebno je i obezbediti jasne puteve kako bi se obezbedio opstanak Srba na Kosovu, istakao je Radenković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bogdanović: Manje novca za Kosovo

Izvor: B92, 24.Dec.2008

Beograd -- Predlog budžeta za 2009. predviđa da se za Kosovo i Metohiju izdvoji 36 odsto manje sredstava nego ove godine, izjavio je resorni ministar Goran Bogdanović... Bogdanović je, obrazlažući predlog budžeta za 2009. godinu skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju, rekao da je u odnosu na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.