Sreda, 24.12.2008.

17:30

Bogdanović: Manje novca za Kosovo

Predlog budžeta za 2009. predviđa da se za Kosovo i Metohiju izdvoji 36 odsto manje sredstava nego ove godine, izjavio je resorni ministar Goran Bogdanović.

Izvor: FoNet

Default images

Bogdanović je, obrazlažući predlog budžeta za 2009. godinu skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju, rekao da je u odnosu na prethodnu godinu budžet objektivno umanjen za oko milijardu i 600 miliona dinara.

"Nismo zadovoljni sredstvima predviđenim budžetom, ali bilo je neophodno da se solidarišemo i da i građani Kosova i Metohije zajedno sa sunarodnicima u Srbiji ravnomerno podele teret krize", rekao je on.

On je rekao da je od predviđenih sredstava, 100 miliona dinara izdvojeno za socijalna davanja povratničkim porodicama i porodicama kidnapovanih i ubijenih osoba.

Bogdanović je podsetio da su odlukom vlade takozvane "duple plate" građanima koji žive na Kosovu i Metohiji umanjene za 50 odsto, što predstavlja značajno rasterećenje.

Značajno rasterećenje, prema njegovim rečima, jeste i delegiranje socijalnih davanja za sunarodnike na Kosovo i Metohiju na Ministarstvo rada i socijalne politike.

Bogdanović je istakao da će vlada i u narednom periodu pomagati ekonomsko jačanje srpske zajednice u Pokrajini.

Zamenik predsednika odbora Dejan Radenković rekao je da je neophodno pokreniti incijativu kojom bi se ispitalo trošenje budžetskih sredstva na Kosovu i Metohiji, kako bi se počinioci eventulanih zloupotreba izveli pred lice pravde.

On je istakao da budžetska sredstva namenjena Pokrajini moraju biti ravnomerno raspoređena i da umesto socijalnih davanja, ta davanja treba da budu razumna.

"Beneficije je neophodno obezbediti za ljude koji imaju porodice, kao i za deficitarne kadrove, a potrebno je i obezbediti jasne puteve kako bi se obezbedio opstanak Srba na Kosovu", dodao je Radenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: