Mandić: Dolazak Vučića u Crnu Goru bio bi ohrabrenje

Izvor: RTS, 03.Jan.2020, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandić: Dolazak Vučića u Crnu Goru bio bi ohrabrenje

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Badnje veče među Srbe na severu Crne Gore bio bi veliki dan za nas, ali i za opšte jedinstvo srpskog naroda, kaže za Tanjug Andrija Mandić, jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta.
Andrija Mandić je rekao da dolazak Vučića još nije zvanično najavljen, ali bi to svakako bilo, ističe, ohrabrenje i dodatni podsticaj odlučnosti i nameri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskog naroda da brani svoje svetinje u Crnoj Gori.

Ukazao je da u tome nisu u pitanju nikakve partije, niti bilo kakve organizacije, već "odbrana našeg naroda i nacionalnog bića, u čijim temeljima je dominantni identitet Srpska pravoslavna crkva" koja je danas, kako kaže, napadnuta i ugrožena u Crnoj Gori.
Vučićev dolazak na veliki pravoslavni praznik Mandić vidi u okviru onoga što Ustavom Srbije definisana uloga predsednika - da i on i država Srbija vode računa i brinu o Srbima na svim meridijanima, gde god da žive.
"Svakako posebno treba da se vodi računa i brine o Srbima na onim prostorima gde nisu manjina, nisu doseljenici, nego žive od samog početka našeg naroda, od formiranja njegovog imena sa tako velikom tradicijom i slavnom prošlošću, kakvu imaju Srbi na prostoru današnje Crne Gore", rekao je Mandić.
Prema njegovim rečima, loženje badnjaka u Crnoj Gori je jedna od onih svetkovina kada se gotovo čitava Crna Gora okupi oko svojih hramova, zajedno sa sveštenstvom, loži badnjake, kao jednu važnu i veliku tradiciju koja je bila u temeljima današnje Crne Gore.
"Ovo što ćemo ove godine imati na loženju badnjaka i predsednika Srbije za nas je posebno važno zbog dramatičnih trenutaka kroz koje prolazi verujući narod, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori", kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta.
Dodao je i da se Srbi u Crnoj Gori ponose činjenicom da su iz Crne Gore i Nemanja i Sveti Sava i da je "velika kosovska misao" čuvana i očuvana u Crnoj Gori.
"Takva velika tradicija obavezuje nas da u ovom vremenu budemo bar na nekom nivou onoga što su bili naši preci. Dolazak predsednika Vučića nas samo učvršćuje, hrabri i jača da kao narod istrajemo", podvukao je Mandić.
Podsetio je da je nedavno u razgovoru sa patrijarhom Irinejem dobio blagoslov za nastavak odlučne borbe za srpske svetinje u Crnoj Gori.
Ukazao je na to da se svako veče mogu videti hiljade ljudi koji se kreću ulicama gradova u Crnoj Gori šaljući jednostavnu poruku da ne prihvataju i ne pristaju zakon, koji ugrožava naše svetinje stare i do osam vekova, koje su u prošlosti čuvali, gradili i branili naši preci, a koje danas neko jednostavno, anticivilizacijskim dekretom, želi da prisvoji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apelom protiv apela

Izvor: Danas, 03.Jan.2020

Odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru bio bi u ovom trenutku loš potez i velika greška, jer ne bi trebalo da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore a uz to bi mogao da osokoli ekstremiste i nacionaliste, kažu pojedini sagovornici Danasa.

Nastavak na Danas...

DIREKTOR SRPSKE KUĆE: Vučićev dolazak na loženje badnjaka je potvrda neraskidivog jedinstva srpskog naroda!

Izvor: Kurir, 03.Jan.2020

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović saopštio je da je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na loženje badnjaka snažan podstrek verujućem narodu Crne Gore koji je listom ustao da brani svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.