Malović: U Srbiji nema mesta za ratne zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: U Srbiji nema mesta za ratne zločine

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović poručila je danas da u Srbiji nema mesta za ratne zločine i da se takva prošlost na ovim prostorima nikada više neće ponoviti, jer je Srbija zemlja u kojoj su zakon i pravda pravilo, a poštovanje žrtava suština našeg rada.

"Knjige mrtvih koje su pisali ratovi devedesetih na području bivše Jugoslavije do sada su izbrojale 130.000 ubijenih i milion raseljenih ljudi", rekla je ona i izrazila uverenje da "nećemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zatvoriti oči i pustiti da prošlost baca stalnu senku na naš korak ka Evropi i njenom sistemu vrednosti".

Otvarajući dvodnevni okrugli sto u Beogradu pod nazivom "Uticaj međunarodnih krivičnih sudova na postupke pred nacionalnim sudovima", Malovićeva je istakla odlučnost Srbije u procesuiranju ratnih zločina, kako iz ratova devedesetih, tako i iz Drugog svetskog rata.

Ona je izrazila uverenje da su svi u regionu svesni zakonske i moralne odgovornosti prema žrtvama i njihovim porodicama i istakala da je "naša obaveza da ispravimo grešku političkih elita devedesetih i da odgovorne za najteža kršenja humanitarnog prava izvedemo pred lice pravde".

Pohvalivši rad tužilaca Vladimira Vukčevića i Mladena Bajića, ministarka je najavila da će uskoro sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine parafirati međunarodni ugovor o pružanju pravne pomoći.

Malovićeva je navela da naše tužilaštvo i sud za ratne zločine imaju svakodnevnu saradnju sa Haškim tribunalom, i da je jedan od prioriteta naše politike saradnja sa tim sudom.

"Ljubitelji haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića emituju poruku da su spremni da žrtvuju našu decu, buduće generacije zarad zločina koje su ova dvojica i njihovi osumnjičeni saborci počinili", kazala je ona, istakavši da se današnja demokratska Srbija distancirala od ovakvih vrednosti.

"Srbija je spremna da hapšenjem Mladića i Hadžića, ali i procesima u Specijalnom sudu u Beogradu, pošalje jasnu poruku da se takva prošlost na ovim prostorima nikada više neće ponoviti, kao i da je Srbija zemlja u kojoj su zakon i pravda pravilo, a poštovanje žrtava suština našeg rada", naglasila je Malovićeva.

Okruglom stolu, koji je organizovao Univerzitet u Amsterdamu Domak, Beogradski centar za ljudska prava, uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, prisustvuju najviši nosioci pravosudnih funkcija iz svih zemalja zapadnog Balkana, kao i sudije i tužioci Haškog tribunala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: U Srbiji nema mesta za ratne zločine

Izvor: Blic, 19.Nov.2009

Svi znamo ko su Ratko Mladić, Goran Hadžić, ali da li znamo ko su žrtve - zapitala je ministarka pravde Srbije Snežana Malović na međunarodnoj konferenciji o uticaju međunarodnih krivičnih sudova na postupke pred nacionalnim sudovima. ..- Safet Fejzić imao je 17 godina kada su ga, zajedno sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.