Mali: Postigli smo istorijski uspeh, vraća se poverenje građana

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Postigli smo istorijski uspeh, vraća se poverenje građana

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sumirao je rezultate prvih godinu dana rada gradske vlasti, ističući da je urađeno mnogo s obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se grad nalazio, kao i da prestonicu Srbije, koja je na dobrom putu, čeka još puno izazova.

Mali je na svečanoj sednici Gradskog veća, koja je otvorena za javnost, rekao da je akuelna gradska vlast prepolovila deficit za samo godinu dana, pokrenula značajan projekat "Beograd na vodi", smanjila subvencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gradskim preduzećima, organizovala Samit gradonačelnika 13 gradova centralne i jugoistočne Evrope i ispunila veliki broj obećanja.

- Postigli smo istorijski uspeh smanjenjem deficita za pola - rekao je Mali i dodao da se nada da će ove godine deficit biti još manji.

Gradonačelnik je rekao da je Beogradu, kad je aktuelna vlast preuzela kormilo, pretio bankrot, da se suočavao sa ogromnim gubicima, velikim deficitom od 20,25 odsto i promašenim investicijama.

Kako je naveo, Beograd je krajem 2013. godine bio prezadužen grad sa dugom od milijardu i 118 miliona evra, koji se do kraja prošle godine spustio za 138 miliona evra.

- Radimo na tome da štedimo, smanjujemo zaduženost grada i subvencije javnim preduzećima. Na dobrom smo putu, iako će i ova i sledeća godina bitu teške, ali 2017. biće mnogo lakše - rekao je Mali.

Gradska javna i komunalna preduzeća su, dodao je, u 2013. godini imala gubitke od dve milijarde dinara, a u 2014. godini dobit od jedne milijarde, što je pozitivan signal posebno ako se ima u vidu da 85 odsto tog novca ide u gradski budžet, čime se dalje koristi za dobrobit građana.

Od formiranja gradske vlasti, dodao je, ostvarene su uštede na mnogim poljima, a samo u kroz centralizovane javne nabavke te uštede su iznosile 114 miliona dinara. Potpisan je, podsetio je, ugovor sa Ikarbusom za nabavku novih 30 autobusa, a u nedelju će ugovor biti potpisan sa investitorom iz UAE o izgradnji projekta Beograd na vodi. Beograd na vodi je, ponovio je, projekat čija je vrednost 3,5 milijardi evra, a ta investicija će pokrenuti Beograd, Srbiju i region.

- Važno je da na godišnjicu rada gradske vlasti kažemo da smo ispunili obećanje koje smo dali - naveo je prvi čovek Beograda, navodeći da će izgradnja prvih objekata u okviru Beograda na vodi početi tokom leta.

Govoreći o Samitu prestonica, Mali je rekao da je taj skup bio prilika da Beograd pokaže da je lider u regionu, u političkom i ekonomskom smislu i da je sposoban da organizuje velike događaje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.