Mali: Narednih dana predstavljamo predlog NIP-a

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Narednih dana predstavljamo predlog NIP-a

Ministar finansija Siniša Mali najavio je u Parlamentu da će u narednih nekoliko dana javnosti biti predstavljen predlog Nacionalnog investicionog plana za narednih četiri-pet godina, kao i da predviđa dodatna sredstva za podršku mladima u zemlji. Poslanici su završili raspravu o Predlogu budžeta u načelu, u ponedeljak o amandmanima.
"Narednih dana, a najkasnije za nedelju ili dve, kao što je predednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić i obećao, izaći ćemo sa predlogom NIP-a", rekao je Mali u Skupštini Srbije tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020. godinu.

Kaže da je predviđeno da se, uz ono što je predviđeno budžetom, utroši dodatnih dvesta miliona evra za pronatalnu politiku, podršku mladima i mladim bračnim parovima.
"Reč je o programu da imamo što veći broj dece", naveo je ministar.
Ističe da se NIP užurbano priprema i da će biti izdvojeno petsto miliona evra za podršku mladima, za izgradnu stanova za mlade, kao i dodatne subvencije za njihovo zapošljavnje.
"Mi već sada imamo, a i to ćemo videti već na sledećem zasedadnju, poreske zakone usmerene ka dodatnim podsticajima za zapošljavanje mladih, za oslobađanje velikog dela poreza i doprinosa na zarade ako se neko prvi put zapošljava", rekao je Mali.
O sredstvima za AP Vojvodinu 
Govoreći o sredstvima iz budžeta koji su namenjeni Vojvodini, Mali je rekao da je za Pokrajinu predviđa deset milijardi dinara više.
Naveo je da su svi projekti predviđeni za finansiranje inicijative Vlade Vojvodine i lokalnih samouprava.
Predlogom budžeta za 2020. za Vojvodinu je predviđeno oko 100,1 milijarda dinara.
Poslanica Olena Papuga iz LDP - LSV - SDA Sandžak pitala je ministra finansija zašto se ne donese zakon o finansiranju AP Vojvodine, jer bi se onda znalo koje su potrebe Vojvodine.
Mali je rekao da to nije pitanje samo za njega, kao i da on sam ne može da donese tu odluku.
Kako je rekao, sve lokalne samouprave u Vojvodini imaju svoje izvorne prihode, kao i grad Beograd, i iste su po načinu na koji ubiraju prihode.
"Sa te strane, ne vidim nikakvu razliku između lokalnih samouprava na teritoriji Vovodine i onih na teritoriji nekog drugog dela Srbije", naglasio je Mali.
"Đilas govori neistinu, više novca za BU u 2020."
Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na tvrdnje predsednika SSP Dragana Đilasa rekavši da je Vlada Srbije za sledeću godinu izdvojila 804 miliona dinara više za Univerzitet u Beogradu nego za ovu godinu.
Mali je objasnio da se prihodi budžeta Univerziteta u Beogradu sastoje iz dva dela, jedan je budžetska podrška, a drugi su sopstveni prihodi.
Istakao je da je podrška BU iz republičkog budžeta 2019. godine bila 10,4 milijarde dinara, a za 2020. godinu je 11,3 milijarde dinara, što je oko 804 miliona dinara više.
"Sopstveni prihodi Univerziteta se smanjuju, a vi valjda znate i treba da pitate rukovodstvo Univerziteta, njih znate bolje nego ja, zbog čega im se smanjuju prihodi, pa im se ukupan budžet zbog toga smanjuje, ali Vlada Srbije je povećala podršku budžetu za 804 miliona dinara", rekao je Mali.
Đilas je u pismu koje je Mali pročitao u Parlamentu napisao da je ministar finansija "kukavički smanjio budžetsku podršku Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara, da je zloupotrebio položaj ministra i da se na ovaj način osvetio Univerzitetu".
Odbacivši Đilasove navode, Mali je istakao da se "neće spustiti u njegovo blato i na njegove grane i da verovatno predsednik SSP polazi od sebe kada govori o kukavičkim reakcijama i osveti".
Mali je naveo da je ceo budžet za prosvetu za 2020. godinu veći, da iznosi 226,7 milijardi dinara, a ove godine bio oko 211 milijardi dinara.
"Fond za inovacionu delatnost dobija 1,2 milijarde, a imao je 1,1 milijardu dinara. Budžet Centra za promociju nauke je povećan sa 101 na 108 miliona dinara, Fond za nauku je udovstručen - sa 500 miliona na milijardu dinara", rekao je Mali.
Ministar je naglasio i da država vodi računa o mladima, navodeći da će se u okviru Nacionalnog investicionog plana obezbediti petsto miliona evra za stanove za mlade, kao i da se već obezbeđuju i podsticaji za zapošljavanje mladih.
Tokom rasprave, predsednica Parlamenta i poslanica SNS-a Maja Gojković ocenila je da je Vlada predložila razvojni budžet za 2020. godinu i da to što deo opozicije ne učestvuje u raspravi, iako su tražili i dobili duplo više vremena za raspravu o budžetu, samo pokazuje da ih ne interesuje život građana Srbije. 
Poslanici su završili razmatranje u načelu predloga budžeta za 2020. godinu. Skupština nastavlja rad 25. novembra u 10 sati, raspravom o budžetu u pojedinostima, odnosno o amandmanima. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.