Mali: Narednih dana predstavljamo predlog NIP-a

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Narednih dana predstavljamo predlog NIP-a

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u narednih nekoliko dana biti predstavljen javnosti predlog Nacionalnog investicionog plana za narednih četiri ili pet godina, kao i da predviđa dodatna sredstva za podršku mladima u zemlji.
"Narednih dana, a najkasnije za nedelju ili dve, kao sto je predednik Vučić i obećao, izaći ćemo sa predlogom NIP-a", rekao je Mali u skupštini tokom rasprave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o predlogu budžeta za 2020. godinu.

Kaže da je predviđeno da se utroši 200 miliona evra dodatno na ono što ide u budžetu za pronatalnu potoliku i podršku našim mladima, kao i mladim bračnim parovima.
"Reč je o programu da imamo što veći broj dece", naveo je ministar.
Ističe da se NIP užurbano priprema i da će biti izdvojeno 500 miliona evra za podršku mladima, za izgradnu stanova za mlade, kao i dodatne subvencije za njihovo zapošljavnje.
"Mi već sada imamo, a i to ćemo videti već na sledećem zasedadnju, poreske zakone usmrene ka dodatnim podsticajima za zapošljavanje mladih, za oslobađanje velikog dela poreza i doprinosa na zarade ako se neko prvi put zapošljava", rekao je Mali.
"Đilas govori neistinu, više novca za BU u 2020."
Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na tvrdnje predsednika SSP Dragana Đilasa rekavši da je Vlada Srbije za sledeću godinu izdvojila 804 miliona dinara više za Univerzitet u Beogradu u odnosu na 2019. godinu.
Mali je objasnio da se prihodi budžeta Univerziteta u Beogradu sastoje iz dva dela, jedan je budžetska podrška, a drugi su sopstveni prihodi.
Istakao je da je podrška BU iz republičkog budžeta 2019.godine bila 10,4 milijardi dinara, a za 2020.godinu je 11,3 milijarde dinara, što je za oko 804 miliona dinara više.
"Sopstveni prihodi Univerziteta se smanjuju, a vi valjda znate i treba da pitate rukovodstvo Univerziteta, njih znate bolje nego ja, zbog čega im se smanjuju sopstveni prihodi, pa im se ukupan budžet zbog toga smanjuje, ali Vlada Srbije je povećala podršku budžetu za 804 miliona dinara", rekao je Mali.
Đilas je u pismu koje je Mali pročitao u parlamentu napisao da je ministar finansija "kukavički smanjio budžetsku podršku Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara, da je zloupotrebio položaj ministra i da se na ovaj način osvetio univerzitetu".
Odbacivši Đilasove navode, Mali je istakao da se "neće spustiti u njegovo blato i na njegove grane i da verovatno predsednik SSP polazi od sebe kada govori o kukavičkim reakcijama i osveti".
Mali je naveo da je ceo budžet za prosvetu za 2020. godinu veći i da iznosi 226,7 milijardi dinara, a ove godine bio oko 211 milijardi dinara.
"Fond za inovacionu delatnost dobija 1,2 milijarde, a imao je 1,1 milijardu dinara. Budžet Centra za promociju nauke je povećan sa 101 na 108 miliona dinara, Fond za nauku je udovstručen - sa 500 miliona dinara na milijardu dinara", rekao je Mali.
Ministar je kazao i država vodi računa o mladima, navodeći da će se u okviru Nacionalnog investicionog plana obezbediti 500 miliona evra za stanove za mlade, kao i da se već obezbeđuju i podsticaji za zapošljavanje mladih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mali: Narednih dana predstavljamo predlog NIP-a

Izvor: RTS, 22.Nov.2019

Ministar finansija Siniša Mali najavio je u Parlamentu da će u narednih nekoliko dana javnosti biti predstavljen predlog Nacionalnog investicionog plana za narednih četiri-pet godina, kao i da predviđa dodatna sredstva za podršku mladima u zemlji. Poslanici su završili raspravu o Predlogu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.