Mali: Đilas zadužio Beograd za milijardu evra

Izvor: Kurir, 24.Dec.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Đilas zadužio Beograd za milijardu evra

Siniša Mali tvrdi da su ukupna zaduženja Grada oko 960 miliona evra i da na tu cifru treba dodati i dug zdravstvenih i kulturnih ustanova i škola, kao i dugove gradskih opština

BEOGRAD - Nema dalje.

Siniša Mali, predsednik privremenog gradskog veća, objavio je da su ukupna zaduženja Beograda oko 960 miliona evra. Beograd duguje 662 miliona evra za kredite, 46 miliona evra po osnovu neizmirenih obaveza prema školama, ustanovama kulture i zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ustanovama, dok gradske firme duguju oko 260 miliona evra. Međutim, na sve to, kako kaže Mali, treba dodati i dug zdravstvenih i kulturnih ustanova i škola, kao i dugove gradskih opština, što znači da je bivša gradska vlast, s Draganom Đilasom na čelu, zadužila Beograd za više od milijardu evra!

Prazna kasa

Projekcija budžeta za narednu godinu je da Beograd ima prihode od oko 62 milijarde dinara, a privremeni organ uprave usvojio je na jučerašnjoj sednici odluku o finansiranju Beograda za prva tri meseca sledeće godine, kao i odluke o višegodišnjem finansiranju za 2014, 2015. i 2016. godinu i o raspodeli sredstava između grada i opština. Prema odluci o finansiranju, predviđeni prihodi u prva tri meseca naredne godine iznose 15,4 milijarde dinara, dok su ukupni zahtevi budžetskih korisnika u trenutku kad je počela izrada budžeta iznosili 23,7 milijardi.

Prihoda sve manje

- Dakle, imamo rupu u budžetu od oko osam milijardi dinara samo za prva tri meseca naredne godine. Koncentrisali smo se na smanjenje rashoda i subvencija javnim preduzećima, kao i na ukidanje nepotrebnih troškova, tako da smo uspeli tu rupu da nadomestimo - rekao je Mali i dodao da će rashodi u prva tri meseca 2014. biti jednaki prihodima, kao i da privremena vlast ne planira nikakvo dodatno zaduživanje.

Beograd se, prema rečima Siniše Malog, skoro svakog dana suočava s tim da mu budžetski korisnici blokiraju račun, budući da nema novca da plati pojedine račune.

- Svaki drugi ili treći dan račun Grada je blokiran i s tim moramo da se nosimo - kazao je Mali i dodao da će Beograd u 2014. morati da plati 61 milion evra na ime dospelih kredita, dok će u 2015. godini ta cifra iznositi 82, a 2016. godine 79 miliona evra.

- To su izuzetno visoke cifre, pogotovo ako se ima u vidu da u Beogradu postoji trend opadajućih prihoda, i postavlja se pitanje načina na koji ćemo moći ovo da finansiramo u budućnosti - rekao je šef privremenog organa.

Štednja

SKROMNO ZA NOVU GODINU

Mali je kazao da neće biti ugroženo funkcionisanje Beograda i da su obezbeđena sredstva za pomoć najugroženijim slojevima stanovništva, plate i pokrivanje materijalnih troškova, ali da nema novca ni za šta drugo, zbog čega su odložene neke investicije. Kako je naglasio, rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe Stepanovića, Vojvođanske ulice i izgradnja sedam vrtića biće završena na vreme.

- Grad će ove godine, uprkos finansijskim teškoćama, organizovati svečani doček Nove godine, ali će ta manifestacija biti održana na najskromniji mogući način - kazao je Mali.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Siniša Mali: Ukupno zaduženje Beograda je oko 960 miliona evra

Izvor: NaDlanu.com, 24.Dec.2013

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Siniša Mali objavio je danas da je ukupno zaduženje grada oko 960 miliona evra...Mali je na konferenciji za novinare rekao da je Grad Beograd uzeo kredite u iznosu od 412 miliona evra i da sa kamatama do 2039. godine treba da plati 662 miliona evra.Prema...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.