Makron stigao u Srbiju: 18 godina nijedan francuski predsednik nije došao ovde, to je previše

Izvor: B92, 15.Jul.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron stigao u Srbiju: 18 godina nijedan francuski predsednik nije došao ovde, to je previše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je francuskog predsednika na beogradskom aerodromu.

Vučić je naglasio da mu je čast što je imao priliku da zajednički otkriju ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

"Ovde na kapiji Srbije, na aerodromu koji vodi francuska kompanija želim da Vam se zahvalim i da Vam kažem da je ovo tek početak. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mi Srbi smo veoma gostoljubiv narod i sa pažnjom i ushićenjem smo očekivali Vašu posetu. Veoma sam počastvovan kao predsednik Srbije što mogu da vas ugostim", rekao je Vučić.

Nakon otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma kojim upravlja kompanija Vansi, Vučić je ukazao da se na aerodromu nalaze i helikopteri H-145M koje je Srbija kupila od Erbasa i izrazio očekivanje da je to tek početak izvanredne saradnje.

Predsednik Srbije se zahvalio Makronu što je uvažio Beograd svojim dolaskom i naglasio da je uveren da će francusko-srpsko prijateljstvo biti kao nekada. Vučić je rekao da mnogo očekuje od unapređenja odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će prijateljstvo dostići nove granice.

"Granice koje smo nekada imali i koje smo maštali da će da se vrate. Ništa od toga ne bi uspeli bez vas, vaše energije i napornog rada i vaše želje da Francusku vratite u ovaj region. Mi smo vrlo lojalni ljudi. Francuska može da računa na Srbiju kao iskrenog prijatelja i saveznika. Molim Vas da se osećate kao u svojoj kući“, naglasio je Vučić.

Fransuski predsenik Emanuel Makron je po dolasku na beogradski aerodrom istakao da je ova godina i za Srbiju i Francusku bila posebna.

"Obeležili smo još jednu godišnjicu Velikog rata kada su se naši narodi borili zajedno. Francuska i Srbija imaju dugu istoriju. Postoji nešto što nas vezuje, a to je i 180 godina naših diplomatskih odnosa", naglasio je francuski predsednik.

Makron je istakao da su u njegovoj delegaciji umetnici, kulrurni radnici, ekonomisti, koji svedoče da Francuska želi da otvori novu stranu bilateralnih odnosa u geopolitičkom kontekstu koji nije siguran.

"Naše veze sa vašom zemljom su veoma važne", istakao je Makron.

Makron je rekao da je došlo vreme za ovakvu posetu i da "18 godina nijedan francuski predsednik nije bio u Srbiji, što je previše".

"Došao sam kako bismo razgovarali o prošlosti i budućnosti. Želimo novo partnerstvo sa Srbijom, došao sam da okrenemo novu stranu. Došao sam Vas da vidim, da vidim Vašu vladu i da razgovaram sa srpskim narodom i da kažem koliko poštovanje i prijateljstvo Francuska gaji prema Srbiji“, rekao je Makron.

On je istakao da je ova godina posebna, da smo slavili kraj Velikog rata, kada su se narodi Srbije i Francuske borili zajedno za slobodu, te da se slavi 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

"To je naša zajednička istorija, duga istorija, nešto što nas obavezuje za budućnosti", rekao je Makron.

On je rekao i da je koncesija Vansija na aeodromu još jedan simbol trgovinskih donosa, poput i helikoptera Erbasa, navodeći da želi da se grade nova partnerstva između zemalja i da se zajedno radi.

"Želim da radim sa vama na svemu tome", rekao je Makron.

"Hvala na dočeku i na lepim rečima, velika mi je čast. Obećao sam pre nekoliko meseci da ću doći ovde, nisam mogao da dođem, ali mi je velika čast što sam danas sa vama", rekao je Makron.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.