Izvor: Istinomer.rs, 21.Jan.2020, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron ne postavlja sudije, pred njim samo polažu zakletvu

Francuski predsednik ima samo protokolarnu ulogu u izboru sudija. On ih imenuje, na predlog Visokog saveta magistrata, a ceo proces je znatno drugačiji nego u - Srbiji. Ideja koju je izneo državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić o promeni Ustava i kontroli pravosuđa, kao i niz kritika na račun tužilaštva, izazvale su oštre reakcije struke i javnosti. Sagovornica Istinomera Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda, podseća da je ulazak u pravosuđe u Srbiji vezan >> Pročitaj celu vest na sajtu Istinomer.rs << za Skupštinu. Kako kaže, “kreiranje pravosudnog sistema napravila je skupština, preko predstavnika političkih stranaka u njoj”.
The post Makron ne postavlja sudije, pred njim samo polažu zakletvu appeared first on Istinomer.

Nastavak na Istinomer.rs...






Povezane vesti

Ideja da predsednik imenuje sudije - još veća politička kontrola pravosuđa

Izvor: VOA, 21.Jan.2020

Eksterna kontrola pravosuđa u Srbiji već postoji u važećem Ustavu, u proces čijih se promena ušlo sa navodnom namerom da se ograniči uticaj izvršne vlasti na sudsku, i svako unošenje rešenja, poput onog koje je izneo državni sekretar Ministarstva pravde prema kome bi predsednik države imenovao...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.