Makron naredio

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 07:53

Makron naredio

Pariz -- Održana hitna sednica vlade Francuske. Francuski predsednik naložio ministrima da čine sve kako bi se uspostavio red na ulicama.

Širom Francuske, po dsetimo, već šest noći traju nasilni protesti zbog ubistva maloletnog Naela M, koga je upucala policija.

Predsednik Francuske je ukazao da "vlada mora i dalje danonocno da bude uz policiju, žandarme, sudije, činovnike i vatrogasce".

"Moramo prvo da odvojimo vreme da okvalifikujemo događaje pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego što donesemo zaključke", poručio je šef države najvišim francuskim zvaničnicima.

Na zahtev Makrona, premijerka Elizabet Born ce danas primiti predsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, preneo je BFMTV.

Protekla noć bila je mirnija nego prethodne i policija je privela svega 78 izgrednika, skoro 10 puta manje nego u noći iz subote na nedelju.

U Parizu je uhapšeno oko 20 izgrednika, ali na mestima na kojima su se prethodnih dana žestoko sukobljavali demonstranati i policija noćas je bilo relativno mirno, navodi BFMTV.

Samo u noći sa subote na nedelju uhapšeno je 719 ljudi, povredjeno je 45 policajaca i žandarma, zapaljeno je 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim putevima zabeležen 871 požar, saopštilo je francusko ministarstvo unitrašnjih poslova.

Nakon što je u nedelju uveče primio premijerku Elizabet Born i sedam ministara, predsednik države Emanuel Makron danas će se sastati sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, a zatim i sa Jael Bron-Pive, predsedavajućom Narodne skupštine.

Makron će u utorak će primiti u Jelisejskoj palati i 220 gradonačelnika i predsednika opština u kojima su se proteklih dana demonstranti žestoko sukobljavali sa policijom i palili automobile i kuće, saopšteno je iz predsedničke administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.