Makron: Razgovaraću sa Bin Salmanom u Argentini

Izvor: B92, 30.Nov.2018, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Razgovaraću sa Bin Salmanom u Argentini

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će o ubistvu novinara Džamala Kašogija razgovarati sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom.

Oni će razgovarati tokom samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20) koji počinje sutra u Buenos Ajresu.

Makron koji je stigao u Argentinu, rekao je da će sutra, pre početka samita, održati sastanak "koordinacije" s drugim evropskim liderima.

Francuski predsednik je novinarima rekao da će saudijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << princu ukazati na ubistvo Kašogija i dodao da se i dalje traži potpuno rasvetljavanje okolnosti tog ubistva.

Makron je dodao da će o tome razgovarati i na sastanku sa evropskim liderima, navodeći da želi sastanak koordinacije sa Evropljanima pre početka samita G 20. Francuski predsednik je takav sastanak već organizovao juna u Kvebeku, pre početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7.

Sastanak te vrste ima za cilj usaglašavanje stavova evropskih lidera, koji su ponekad različiti. Makron je uverio da ima "sadržajan dijalog" s američkim predsednikom Donaldom Trampom, premda nije predviđeno da se zasebno sastanu tokom samita G20. Tramp bi trebalo da se sastane s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Odnosi Makrona i Trampa su zahladneli od kako je američki predsednik nizom poruka na Tviteru 11. novembra kritikovao Makronov projekat formiranja evropskih vojnih snaga i ukazivao na pad popularnost francuskog predsednika.

Makron je za argentinski list "Nasijon" danas izjavio da "neke nedavne odluke SAD štete interesima njihovih saveznika".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.