Makedonski analitičari za DW: Pritisak bez presedana

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski analitičari za DW: Pritisak bez presedana

Beograd -- Makedonski analitičari ocenjuju da je odluka Beograda o povlačenju osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju pokušaj pritiska bez presedana, prenosi Dojče vele.

Bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Denko Maleski za Dojče vele je rekao da je to "slučaj bez presedana" u diplomatskim odnosima i "drastična reakcija u komplikovano vreme" za makedonsko-srpske odnose.

"Zaista ne mogu da zamislim šta bi mogla da znači ta njihova argumentacija da su 'izloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ofanzivnom obaveštajnom delovanju'. Na osnovu toga može se izvlačiti zaključak da to (delovanje) sprečava srpski uticaj u Makedoniji i možda je to jedan od razloga za ovakvu drastičnu reakciju, gotovo bez presedana – to da se čitava ambasada isprazni", rekao je Maleski.

On je rekao da bi drugi razlog mogao biti nesporazum oko albanskog pitanja i dodao da Makedonija neće da žrtvuje unutrašnju stabilnost i da će, po svemu sudeći, glasati za prijem Kosova u Unesko, budući da su to njeni državni interesi.

"Iako to nije teško razabrati, srpska strana ipak ne može da shvati da smo mi multietnička država i da Vlada, kada donosi neku odluku, mora da vodi računa o interesima svih građana. Pored toga, druga po veličini etnička zajednica učestvuje u kreiranju, kako unutrašnje, tako i spoljne politike. Za našu zemlju to je veoma važno i od toga zavisi mir u našoj državi. Čini se da je naša filozofija multietničnosti i inkluzivnosti sasvim suprotna od one za koju se srpska Vlada zalaže kada je reč o Kosovu – podela svega na ono što je srpsko i ono što je albansko", rekao je Maleski.

Maleski je rekao i da je posle sporazuma Makedonije i Bugarske, koji su 1. avgusta u Skoplju potpisali premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov, primećeno aktiviranje odnosa Srbije i Grčke s ciljem da se blokira dodatni uticaj Bugarske na Makedoniju.

Bivši ambasador i dugogodišnji makedonski diplomata Blagoja Zašov rekao je da se radi o diplomatskoj igri u kombinaciji s pritiskom Vlade Srbije na Makedoniju uoči glasanja za prijem Kosova u Unesko.

"Takav metod pritiska u diplomatskim odnosima nije mi poznat. U celoj mojoj karijeri nikada nisam video takav diplomatski potez, da ceo diplomatski kadar napusti ambasadu. Obično kada želite da ukažete nekoj zemlji da odnosi nisu dobri, tada povlačite ambasadora i to na konsultacije. Moje diplomatsko iskustvo mi kaže da to što je uradila Srbija - a da naša zemlja nije uradila ništa posebno - jeste znak da vlada u Beogradu želi da u samoj Srbiji pokaže da može da koristi pritisak u vođenju spoljne politike", rekao je Zašov.

Zašov je rekao da Makedonija treba da reaguje mirno i da ne preduzima ništa posebno zato što će se uskoro otkriti pozadina čitave situacije.

"Što se tiče toga da su strane agencije radile ili rovarile u Makedoniji - pa one to rade svuda, rade i u Srbiji, i to ne može biti razlog. U stvari, i srpske službe očigledno rade, a dokaz za to jeste što je njihov špijun Živaljević ulazio u Sobranje za vreme nasilnog upada u tu instituciju 27. aprila", rekao j Zašov.

Bivši makedonski diplomata Alajdin Demiri rekao je da njega potez Beograda nije iznenadio.

"Ovo je već duže vreme pripremano i to otkada je Makedonija glasala za prijem Kosova u Unesko - a sve kroz poruke o revidiranju odluke o priznavanju Makedonije pod ustavnim imenom, kroz mešanje obaveštajnih službi, pre svega u Crnoj Gori gde je pokušan atentat na premijera, ali i u vezi sa dešavanjima u makedonskom parlamentu 27. aprila. Veza između ta dva događaja je jedna, a cilj je da se spreči da Crna Gora i Makedonija postanu članice EU i NATO", rekao je Demiri.

On je rekao da odluka Beograda predstavlja "svojevrsni žal zbog odlaska prethodne vlasti i instaliranje nove koja okreće leđa takvim procesima i orijentiše se ka evroatlantskim integracijama".

"Verovatno iza svega stoji i pokušaj da se pomogne Rusiji i spreči da region ne pobegne previše ka NATO i Evropskoj uniji", rekao je Demiri.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.