Makedonska dijaspora se trudi da ostane u kontaktu

Izvor: Southeast European Times, 10.Dec.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska dijaspora se trudi da ostane u kontaktu

Makedonska dijaspora ostaje kulturno i politički povezana sa svojom državom, dok se reforme ministarstva spoljnih poslova proširuju i postaju smernice zemlje.

09/12/2011

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja -- 9.12.2011.

I Branko Bakreski i Zoran Baulovski su rođeni Makedonci, koji su se preselili u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Obojica pažljivo prate političke, kulturne i ekonomske događaje kod kuće -- u najvećoj meri >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << preko makedonskih medija.

Bakreski, koji živi u Kanadi od 1989. godine, napustio je Makedoniju u potrazi za drugačijim mentalitetom i načinom života. Rođen u Bitolju, Baulovski je otišao u aprilu 2008. godine, zbog teške finansijske situacije. Sada sa porodicom živi u američkoj državi Nju Džerzi.

Obojica posećuju rodnu zemlju, ali sa različitom frekventnošću: Bakreski dolazi svakog leta; Baulovski dolazi kada mu dozvoli finansijska situacija.

Obojica su upoznali makedonskog poslanika za Sjedinjene Države i Kanadu Pavla Sazdova i naglasili želju da ostanu povezani sa svojom zemljom.

Sazdov je izjavio za SETimes da članovi makedonske dijaspore nastavljaju da se identifikuju sa svojim maternjim jezikom i kulturom, o čemu svedoči broj makedonskih organizacija koje deluju u Severnoj Americi.

„Takođe, crkva igra veliku ulogu u povezivanju Makedonaca u Sjedinjenim Državama i Kanadi“, rekao je Sazdov. „Ona organizuje različite događaje, čak i nastavu makedonskog jezika za mlađe generacije.“

Vlada premijera Nikole Gruevskog usvojila je potpuno novi pristup u radu sa Makedoncima u inostranstvu. On je fokusiran na odnose između Makedonije i njene dijaspore, uključujući do sada nezabeleženo učešće dijaspore na izborima ove godine. Prema podacima sa internet strane Ministarstva inostranih poslova Makedonije, u dijaspori u celom svetu je nešto manje od 900.000 građana, sa preko 50 registrovanih udruženja.

Portparol ministarstva inostranih poslova Borče Stamov izjavio je za SETimes da se najveći broj pitanja koja dobijaju odnosi na pravo glasanja, sporazume o socijalnom osiguranju sa zemljama u kojima žive i izdavanje putnih dokumenata.

„Republika Makedonija potpisala je sporazum o socijalnom osiguranju sa Kanadom i Australijom“, rekao je Stamov. „Ubuduće, dijaspora će imati puna prava na penziju i invalidsko osiguranje.“

Prvi put u istoriji Makedonije dijaspora je ove godine ostvarila pravo glasanja preko ambasada i konzulata republike i učestvovanja u kreiranju demokratije u svojoj domovini“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je otvaranje posebnih šaltera za rešavanje potreba članova dijaspore koji provode letnji odmor u Makedoniji. Tu mogu da dobiju potrebna dokumenta, poput imovinske potvrde, građevinske dozvole i izvoda iz matične knjige rođenih. Ranije ove godine ministarstvo je otvorilo posebnu telefonsku liniju putem koje dijaspora može da zakaže sastanak za dobijanje putnih dokumenata.

Međutim, postoje neki problemi sa tim sistemom, a posebno kada su u pitanju egejski Makedonci koji žive u inostranstvu. Do 2005. godine bilo je neophodno da se zahtevi podnose ministarstvu inostranih poslova i ministarstvu unutrašnjih poslova i da ih ona odobre.

O odobrenju ili odbijanju svakog podnetog zahteva odlučivalo se na odvojenim sednicama vlade. Bivši premijer Vlado Bučkovski izmenio je proces tako da Albanci, Turci i Srbi poreklom iz Makedonije mogu da steknu državljanstvo.

Ministarstvo obrazovanja i nauke pokrenulo je 2006. godine inicijativu kojom se nude univerzitetske stipendije studentima iz makedonskih manjinskih grupa. Ministarstvo inostranih poslova takođe je osnovalo posebno odeljenje za dokumentovanje i podršku makedonskim nacionalnim manjinama, u međunarodnim institucijama i kroz bilateralne sporazume o zaštiti nacionalnih manjina.

Zatim je tu pitanje investicija. Baulovski se nada da će zaraditi dovoljno u Sjedinjenim Državama da može da investira u Makedoniji, a Bakreski je rekao da on već ulaže u svojoj otadžbini kada troši novac tamo svakog leta.

Sazdov je izjavio SETimes-u da članovi dijaspore žele da investiraju i da su posebno zainteresovani za polje telekomunikacija, energetike i metala.

Generalni konzul Makedonije u Detroitu Igor Dukoski izjavio je za SETimes da se njegova kancelarija bavi pitanjima kao što su ta.

„Oni su posebno zainteresovani za najnovije reformske mere koje nude poreske olakšice za investiranje u republici“, rekao je Dukoski. „Takođe pozdravljaju odluku da sami biraju svog predstavnika u Skupštini Makedonije.“

Među drugim pitanjima koja se često postavljaju nalaze se dugotrajni spor sa Grčkom oko imena, imovinska pitanja i novi biometrički pasoši.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.