Makedonija se bori sa organizovanim kriminalom na naplatnim rampama

Izvor: Southeast European Times, 03.Dec.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija se bori sa organizovanim kriminalom na naplatnim rampama

Policija je uhapsila 87 osoba zbog kriminalnih radnji vezanih za naplatu putarine, u trenutku kada Makedonija intenzivira napore za iskorenjavanje organizovanog kriminala.

03/12/2011

Miško Taleski za Southeast Europe Times iz Skoplja -- 3.12.2011.

Makedonska policija je u sredu (1. decembra) uhapsila 87 radnika naplatnih rampi u sklopu „Operacije Kaldrma“, zbog navodne krađe oko 2 miliona evra štampanjem lažnih računa.

Troje istražnih sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << naložilo je pritvor većine njih -- sedam u odsustvu -- i kućni pritvor dve osobe.

Prema policiji, dvoje visokih zvaničnika iz javne kompanije Makedonija putevi -- koja je zadužena za održavanje puteva u zemlji i prikupljanje putarine -- organizovali su kriminalni poduhvat.

„Podigli smo optužnice … zbog zloupotrebe položaja i zvaničnih dužnosti, primanja mita, nezakonitog posedovanja, kao i falsifikovanja dokumenata“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska za SETimes.

Jankulovska je objasnila da je pet naplatnih rampi širom Makedonije zloupotrebljeno radi krađe novca duž transportnog Koridora 10, u pravcu sever-jug.

„Da bi ostali deo te grupe, radnici na naplatnim rampama plaćali su između 100 i 500 evra mesečno“, rekla je ona.

Operacija Kaldrma nastavak je druge policijske operacije iz 2007. godine pod nazivom „Zmijsko oko“, tokom koje je uhapšeno sedam radnika sa rampi i direktor Makedonija puteva. Međutim, tužioci nisu mogli da dokažu na sudu da su oni naneli materijalnu štetu.

Bivši javni tužilac i sudija, advokat Stavre Džikov, izjavio je za SETimes da moraju strogo da se slede zakoni i procedure, a ne da se dozvole presude koje će postati predmet pravnih i drugih manipulacija.

„Kao advokat jednog od osumnjičenih koji su bili krivično gonjeni u prvoj operaciji [Zmijsko oko], uspeo sam da poništim presudu suda. Nije bilo argumenata niti dokaza koji bi pokazali da je ta osoba izvršila navodni zločin. Zato u Kaldrmi makedonski pravosudni organi moraju da budu spremni i da postupaju sa nejvećim stepenom profesionalizma kako bi izbegli ponavljanje ranijih grešaka“, rekao je Džikov.

Optuženi u operaciji Zmijsko oko tužili su Makedoniju u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je naložio vladi da im plati po 2.000 evra odštete zbog neopravdanog pritvora.

Direktor javne bezbednosti Ljupčo Todorovski izjavio je da je Kaldrma trajala tri i po godine i da je policija koristila mnoštvo istražnih tehnika da bi došla do dokaza. Ušla je u računarski sistem i posmatrala način na koji je grupa falsifikovala račune, potajno je pratila njene članove i ubacila svog agenta u tu grupu, rekao je on.

„Ovog puta smo igrali šah sa svim figurama“, dodao je on.

Tokom pretresa svih naplatnih rampi, prostorija Puteva Makedonije i kuća radnika na naplatnim rampama, policija je rekla da je pronašla 170 blanko računa spremnih za upotrebu, 10.999 evra i nepreciziranu količinu drugih valuta i zaplenila računare sa programima za falsifikovanje računa.

Todorovski je pružio uveravanja javnosti da se na svakoj rampi nalaze senzori koji preciziraju broj vozila koja prolaze i registruju koliko je računa izdato.

Makedonska javnost je sa odobravanjem primila vesti o hapšenjima i uveravanja u pogledu dokaza.

„Vozim se Koridorom 10 skoro svakog dana. Plaćam putarinu kao i mnogi drugi vozači i obično ne zagledam račune. Čini se da je ova grupa dobro osmislila svoj plan, s obzirom da niko nije primetio nepravilnosti otprilike godinu dana“, kaže skopski vozač Borko Nikolov, 47, za SETimes.

Kaldrma je poslednja u nizu velikih policijskih pretraga u poslednjih nekoliko godina koje naglašavaju posvećenost vlade iskorenjavanju organizovanog kriminala. Među vidljivijim metama našli su se zvaničnici penzijskog fonda, zdravstva, policije i kriminalni poduhvat vlasnika A1 TV Velija Ramkovskog.

„Sprečavanje organizovanog kriminala je prvi prioritet makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, regionalna i međunarodna saradnja je ključni element u sistemskom pristupu borbi protiv organizovanog kriminala“, rekla je Jankulovska za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.