Makedonija: Rekonstruisana ubistva

Izvor: B92, 18.Apr.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Rekonstruisana ubistva

Skoplje, Brisel -- Makedonska ministarka Gordana Jankulovska kaže da je napravljena prva rekonstrukcija petostrukog ubistva i apelovala da se u javnosti ne šire dezinfomacije.

Ona je ponovila da je MUP na dobrom tragu, ali da je potrebno vreme da bi se došlo do istine.

Jankulovska je na konferenciji za novinare rekla da bi objavljivanje detalja samo otežalo istragu, istovremeno demantujući spekulacije da su ubice uhvaćene i apelujući da se ne šire dezinformacije u javnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U vezi jučerašnjeg saopštenja izvesne Armije za oslobađanje okupiranih albanskih zemalja, Jankulovska je rekla da to uzimaju sa rezervom, ali da prate situaciju.

"Radi se o takozvanoj organizaciji koja se javljala sa saopštenjima i u prošlosti. Pratimo situaciji i ne želimo da dajemo ocene koliko je realno ono što je napisano u saopštenju. Ranija pisanja ove organizacije se nisu potvrdila, ali mi ne odbacujemo ništa unapred", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je prioritet otkrivanje počinioca petostrukog ubistva i da MUP neće reagovati na svaku spekulaciju koja se pojavi na društvenim mrežama.

Izjava Jankulovske je usledila nakon višečasovnog brifinga Operativnog štaba MUP-a, koji je formiran u vezi ubistva i kome je prisustvovao i premijer Nikola Gruevski.

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova u izjavi radiju "Slobodna Evropa" rekli su ranije danas da je situacija mirna i stabilna posle protesta u nekoliko gradova, ali su upozorili da tenzije ipak postoje, te da se čak i podgrejavaju.

MUP je novinare informisao da je u nasilnim protestima protiv zločina od pre dva dana u Skoplju privedeno 14 osoba i da će protiv njih biti podnete prijave.

U sukobima su povređena trojica policajaca i jedan televizijski snimatelj, dok je troje građana pretučeno.

EU: Očuvati etničku koegzistenciju

Evropska unija očekuje temeljnu istragu o nedavnom petostrukom ubistvu kod Skoplja i traži da se, uprkos zločinu, očuva etnička koegzistencija u Makedoniji, saopštio je danas Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

"Razumem emocije građana Makedonije, ali je od najveće moguće važnosti da ne dođe do daljeg pogoršanja u zemlji, kao i da se policijska istraga sprovede do kraja i da se počinitelji zločina privedu pravdi", rekao je on novinarima u sedištu Evropske komisije.

"Pozivamo sve građane Makedonije da svaki ponaosob uradi sve što je u njihovoj moći da se sačuva koegzistencija među narodima, po čemu je Makedonija toliko posebna", podvukao je Stano.

On je rekao da Brisel pažljivo prati razvoj situacije na terenu i da EU ostaje u bliskom kontaktu kako sa vlastima Makedonije, tako i sa međunarodnim organizacijama.

"Naše ocene dosadašnjih napora makedonske policije su pozitivne", rekao je Stano.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonija: Situacija mirna, ali ima tenzija

Izvor: S media, 18.Apr.2012

Zvaničnici makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova u izjavi radiju "Slobodna Evropa" rekli su da je situacija mirna i stabilna posle protesta u nekoliko gradova, ali su upozorili da tenzije ipak postoje, te da se čak i podgrejavaju u iščekivanju rezultata istrage o počiniocima zločina...Tenzija...

Nastavak na S media...

Skoplje: Poziv na strpljenje kako se ne bi ugrozila istraga

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Apr.2012

Makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska novinarima je rekla da nema nikakvih novih detalja u istrazi o peterostrukom ubistvu i pozvala medije da ne prenose spekulacije jer to šteti istrazi. Na uzdržavanje od nagađanja  i neosnovanih tvrdnji danas su pozvali i šefovi misija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Makedonija: Postoje saznanja o počiniocima

Izvor: S media, 18.Apr.2012

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska izjavila je da je napravljena prva rekonstrukcija prošlonedeljnog petostrukog ubistva kod veštačkog jezera u selo Smiljkovci, kod Skoplja, i apelovala da se u javnosti ne šire dezinfomacije...Jankulovska je na brifingu za novinare rekla...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.